Најновије

СУДАР РУСИЈЕ И НАТО: Дели их само граница Србије и Црне Горе!

Српска и руска војска данас почињу вишедневну војну вежбу „Словенско братство“ на неколико локација у Србији, док ће у исто време НАТО у суседној Црној Гори увежбавати способности својих армија.

Војска Русије и НАТО-а никад ближе (Фото: РИА Новости)

Стручњаци оцењују да тиме две светске војне силе показују да је линија поделе између њих повучена преко територија Србије и Црне Горе, али упозоравају и да на Западу неће с одобравањем гледати на маневре у нашој држави.
Колико је Србија под лупом Запада, најбоље зна шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је јуче морао да правда заједничке активности две војске.

Пацке с обе стране

- Нећемо ваљда да питамо неког чиновника или потрчка да нам да одобрење за неку војну вежбу, каква би то била земља - одбрусио је Дачић на питање медија о евентуалним примедбама Запада.
Како је подсетио, Србија с Русијом има две војне вежбе, а са НАТО и земљама ЕУ од 20 до 30.
- Ми ћемо да правимо војне вежбе и да сарађујемо с ким хоћемо, ово је наша земља и наши интереси - нагласио је он.
Политички аналитичар Бошко Јакшић каже да је Србија „у режиму пацки“, па ће још једну зарадити и због ове војне вежбе с Русима.
- Тренутак је када се све мери апотекарском вагом. Односи Запада и Истока толико су заоштрени да је и балкански регион постао веома важан и осетљив полигон на ком се сада свако нарушавање баланса кажњава. Пошто је Србија у режиму пацки, Запад ће војну вежбу с Русијом посматрати с подозрењем. Исто као што Руси нервозно делују када Београд не пружи имунитет њиховим припадницима у хуманитарном центру у Нишу. Да одаберемо партнера, добијали бисмо пацке од једне стране, а овако трпимо од обе стране - објашњава Јакшић. Да ће маневри још више закомпликовати позицију Београда, сматра и Маја Бјелош из Београдског центра за безбедносну политику. Она наглашава да је за Србију све незгодније да правда своју политику несврставања. - Истовремене војне вежбе НАТО у Црној Гори и Русије у Србији показују да је линија поделе на Балкану, коју су успоставиле Москва и Вашингтон, повучена управо преко српске и црногорске територије. Политика балансирања Србије све теже је одржива јер заоштрене стране желе политику сврставања. Дакле, ако сте у једном клубу, онда сте против другог - оцењује она.

Јак притисак Кремља

О подозрењу Запада поводом војних вежби у Србији пише и британски Индипендент. - И Србија и Црна Гора, традиционални су руски православни савезници. Ипак Црна Гора се окренула прозападној политици, док се Србија мучи да се извуче из стиска Москве. Србија је под јаким притиском Кремља да се не придружи западној војној алијанси и ЕУ - пише овај портал. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА