Најновије

СЛ: Србија да осуди изјаву надбискупа Хочевара и негирање геноцида над Србима у НДХ

БЕОГРАД – Српска лига (СЛ) подржава став Светог архијерејског синода Српске православне цркве (СПЦ) да је недопустиво светог владику жичког и охридског Николаја Велимировића пролашавати за српски еквивалент хрватском кардиналу Алојзију Степинца.

Александар Ђурђев (Фото: Медија центар)

Због тога што ови покушаји представљају фалсификовање идентитета самог српског народа, Српска лига захтева од државних органа у Србији да реагују на изјаву београдског надбискупа Станислава Хочевара, који доводи у питање не само светост нашег владике већ тако и минимизира улогу католичког клера у геноциду над Србима и Јеврејима током Другог светског рата – каже Александар Ђурђев, председник СЛ.  Ђурђев упозорава да су оваква поређења  упозоравајућа за српски народ јер одражавају тренутну политику Хрватске, наследнице некадашње "Независне Државе Хрватске", која по сваку цену жели да негира страшне злочине почињене од 1941 - 1945. над српским и јеврејским народом.  
За разлику од надбискупа Степинца, чију светост не подржава ни званични Ватикан, српски владика Николај није учествовао у покрштавању народа и превођењу у православну веру, нити је подстицао сопствени народ на масовна убиства и мучења припадника других народа, већ је напротив био жртва фашистичког окупатора, само зато што је проповедао чисту веру - закључује Александар Ђурђев и додаје: 
- У односу на Степинца који је, цео рат, био уз злочинца Анту Павелића, као први католички ауторитет геноцидне "НДХ", владика Николај је тај исти рат провео у немачкој интернацији у Љубостињи, Војловици и, на крају, у злогласном логору Дахау. Противећи се чак и ставу самог папе Фрање који је одлучивање о канонизацији Степинца препустио мешовитој комисији Хрватске бискупске конференције и Српске православне цркве, као да надбискуп Хочевар има два циљ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА