Најновије

ВИШЕ НИЈЕ ТАЈНА, РУСИ ИМАЈУ СУПЕРОРУЖЈЕ: Од невидљивог бомбардера Пак Да не постоји одбрана! (ВИДЕО)

Остарелост флоте, ескалација проблема са америчким ракетним штитом и интензивна употреба у дуготрајним мисијама и играма "мачке и миша" поново је покренула тему застарелости флоте руских стратешких бомбардера и захтев за набавку новог типа бомбардера, који ће моћи да одговори на широк спектар мисија које Русију у будућности очекују.

Пак Да (Фото: Јутјуб)

Прича о развоју руског стратешког бомбардера датира од средине 1980-тих прошлог века када су на Запад процуреле информације да Совјетски Савез ради на развоју новог бомбардера. План је предвиђао да у развоју учествују два бироа Сухој са својим Т 60 и Тупољев заснован на пројекту Ту 202.
Још приликом вежбе "Запад 99" у једном војностручном западном часопису поред приказа маневара стратешке авијације појавила се и вест о развоју посве ного концепта будућег руског стратегијског бомбардера, под ознаком Т 60 компаније Сухој и Ту-2000А компаније Туповљев провереног произвођача стратегијских бомбардера, који би требали ући према подацима из 1999. године у оперативну употребу после 2010 када се очекује замена остареле флоте.
До распада СССР активности на изради тог бомбардера текле нормалним темпом, а после је успорен због финансија, али програм никада заправо није био прекинут, већ је интензивно оживео тек 2012. године, када је руски председник Владимир Путин приликом обиласка војне базе на југу Русије у говору о модернизацији руске војске најавио је да ће Русија наставити да развија нови стратешки бомбардер, који ће заменити флоту остарелих бомбардера Ту 95 и Ту 160 у другој половини 21. века.
Интересантан је била одлука руске владе да нови стратешки бомбардер неће бити Туповљев већ је победу однео пројекат бироа Сухој Т 60 са модфикацијом С Пак Да који ће се производити у фабрици и у Космолску на Амуру, а у његовоу производњу ће се укључити и Туповљев чији стручњаци Бироа за дизајн фабрике „Тупољев“ увелико раде на изменама и прилагођавању на трупу како би производња што пре почела и заменила застрела флота бомбардера која ће до тада бити модификована и модернизована.
Пројекат Сухој Т 60 С познатији и као Пак Да постао је дугорочни пројекат руског војноиндустријског комплекса, који је после одлагања 1997 и до поновног оживљавања 2012 године постао дугорочни и стратешки важан пројекат.
Подаци су засада веома штури, оно што се засада зна је да ће нови стратешки бомбардер Т 60 С ако уђе у оперативну употребу бити намењен за продор на великим, него за дубоке продоре на ниским висинама.  Према доступним подацима маса при полетању са комплетним наоружањем, ракетама Х-55 биће 80 тона, имаће све карактеристике стелт бомбардера.
Летелица иако се прво предвиђало да ће имати мали долет, је одбачена и уведен велики, како би по замислима руских стратега летелица могла неометано да се појави изнад или близу циљева лоцираних у Северној Америци. Осим извођења стратешких мисија Т 60С имаће и важну улогу у регионалној пројекцији силе посебно према Блиском истоку, Западној Европи или према Јапану (Курили).
Прву његова фотографија заправо скица појавила се у часопису Ер Интернешнл, који је објавио информацију да ће Т 60 имати померајућа крила и два мотор са усмереним потиском, а засада је план да се изради технолошки демонстратор без озбиљне електорнике и наоружања
Нови бомбардер предвиђен је за пробијање противничке одбране великом брзином и на великој висини од 15-18 километара, наоружан крстарећим ракетама Х-101 које би се лансирале на циљ са удаљености од 300 до 400 км од саме мете.
Према последњим информацијама Пак Да би требало да буде спреман за први лет за мање од деценије, а очекује се да ће летелица до првог полетања бити опремљена у потпуности оперативним мотором најновије генерације.
Руска компанија „Јунајтед инструмент мануфактуринг корпорејшен“ (УИМЦ) развија јединствени комуникациони систем за модел "ПАК ДА". Систем би требало да буде у стању да анализира стање читаве летелице, да самостално адаптира виталне параметре на основу података добијених анализом и да према потреби издаје одговарајуће оперативне команде.
Претпоставља се да је дизајн за "ПАК ДА" при крају и да је пројекат већ прешао у наредну фазу развоја, што значи да је на реду израда прототипа летелице.
Руски стратешки бомбардер "ПАК ДА" требало би да замени већ времешни "Ту-95" који се користи од 1956. године, а планирано је да лети са руским снагама до 2040. године. "Ту-95" може да носи ракете тежине и до 12.000 килограма, укључујући и нуклеарне бојеве главе, што ће вероватно бити међу карактеристикама и његовог наследника.
Бомбардери "ПАК ДА" требало би да уђу у редовну употребу током 2021. али најкасније 2023. године. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА