Најновије

ЗМИЈА КОЖУ МЕЊА, АЛИ НЕ И ЋУД: Тачи окупља „ОВК“

Обиласком Албанаца у западној Македонији, као и састанком са Албанцима са југа Србије, Хашим Тачи жели да себе профилише као неког ко контролише ове групације, ослањајући се на бивше ОВК команданте који су задужени за дестабилизацију региона.

Хашим Тачи (Фото: Синхуа)

Састанак Хашима Тачија, председника такозване државе Косово, са Албанцима са југа Србије, одржан на његову иницијативу, резултирао је Тачијевим захтевом да Брисел изврши притисак на Београд како би се побољшала права Албанаца у Србији, јер је реч о обавезама записаним у преговарачком поглављу 23 са Европском унијом. С друге стране, Албанци са југа Србије су после разговора са Тачијем најавили да ће ускоро имати састанак са члановима косовске владе, међу којима ће бити и преговарач Едита Тахири.
Шта се крије иза активности Хашима Тачија? Покушај  да Србију успори на путу ка ЕУ користећи Албанце са југа Србије, или су му намере мало опасније?
Рада Трајковић, председница НВО „Европски покрет Срба“ на Косову и Метохији, верује да Тачи ово ради из два разлога. Први је, како наводи, да би повратио ауторитет међу Албанцима, с обзиром на контакте које је албански премијер Еди Рама у последње време имао са Београдом и албанском заједницом. „Сва та дешавања врло негативно утичу на Албанце са Косова и Метохије. Они се ужасно плаше Раме као адресе за албанска питања на простору Балкана. Јер ако они не преговарају, онда су могући и компромиси који не би подразумевали независност као решење, уколико би се генерално глобална политика променила“, објашњава Трајковићева. Према њеним речима, Тачи окупљањем Албанаца не само са југа Србије, већ и из западне Македоније, покушава да се прикаже као ауторитет и лидер ове заједнице у региону и да се профилише као неко ко контролише и Албанце са југа Србије, и Албанце из западне Македоније. „Али он се ослања на нешто што је послератни период, када је ОВК преко својих ратних команданата из ових региона ширила дестабилизацију региона, па и у Македонији и на југу Србије. Тачи рачуна на то упориште и тај део Албанаца који су били војници ОВК, посебно оних из пограничног дела који су после рата активно суделовали у дестабилизацији Македоније и југа Србије“, напомиње саговорница, додајући да су људи који су прошле године организовали Куманово блиски Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају.       Трајковићева каже да овакви „сусрети“ и „окупљања“ могу да буду опасни ако имају подршку неких од земаља ЕУ. Албанци са југа Србије поново су  затражили да се укључе у бриселске преговоре, као и да им се омогући оснивање Асоцијације албанских општина по узору на Заједницу српских општина, предвиђену Бриселским споразумом. Нацрт албанске асоцијације, подсећамо, предвиђа да се југ Србије у културном, економском и образовном систему ближе повеже са Приштином.
Овоме треба додати да је Тачи најавио да ће од Брисела тражити да се преговори са Београдом подигну на такозвани „државни“, то јест председнички ниво, како би се — убрзали. С друге стране, Тачи Албанце са југа Србије може да искористи као „адут“ за манипулацију с обзиром на затегнуте односе због Закона о „Трепчи“ са Српском листом на Косову и Метохији. Тачи је  овај састанак добро срачунао јер је сада време да се одвоје путеви везани за бриселски дијалог и пут преговора Србије и ЕУ о чланству. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА