Најновије

ТРАМП ЋЕ ПРОМЕНИТИ СВЕТ: Ево на којих 5 начина ће то урадити!

Победа Доналда Трампа на председничким изборима могла би променити односе САД са остатком света у више важних сегмената. Би-Би-Си доноси предглед пет најважнијих.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Слободна трговина

Уколико Доналд Трамп настави с трговинском политиом коју је заговарао, то ће бити највећа појединачна промена у начину на који Америка послује с остатком света последњих деценија. Он је претио како ће раскинути бројне постојеће споразуме о слободној трговини укључујући и Северноамерички споразум о слободној трговини између САД, Канаде и Мексика, који је окривио за губитак радних места, пише Би-Би-Си. Такође је сугарисао повлачење САД из Светске трговинске организације. Заговарао је опорезивање увозне робе и говорио о наметању тарифе од 45 одсто на кинеску и 35 одсто на робу из Мексика, како би спречио компаније да радна места селе преко јужне границе.

Климатске промене

Трамп је рекао да ће “отказати” Париски споразум о климатским променама који је потписало више од 195 држава у децембру 2015. Такође је најавио да ће зауставити сва плаћања САД-а програму против глобалног загревања Уједињених нација. Ниједна појединачна земља не може да откаже Париски споразум, али уколико се САД повуку из њега или напусте спровођење мера унутар државе које је увео председник Барак Обама, то ће нанети озбиљан ударац Споразуму. Трамп је позвао да се изведу додатна бушења и истраживања фосилних горива и да се смањи регулација и одобри нафтовод из Канаде.

Затварање граница

У бројним говорима о мигрантима Трамп је мењао своју позицију, па је тешко утврдити шта жели или шта би могао да жели на основу неких од његових неумесних захтева. Кампању је почео обећањем да ће изградити зид дуж америчко-мексичке границе и депортовати 11 милиона илегалних имиграната. Од тада је став ублажио на “милионе” криминалаца који живе у САД и рекао да ће се остатком илегалне популације бавити касније. До самог краја је инсистирао на томе да ће Мексико платити изградњу зида, али је одбио да помене то плаћање када је био у посети тој држави. Такође је најавио “комплетно затварање граница САД за муслимане”, али је од тада рекао да је у питању сугестија, а не политички програм. Уместо тога почео је да говорио о “екстремним проверама” људи из одређених држава, иако није рекао о којим би се државама радило.

НАТО

Трамп је НАТО окарактерисао као застарелу организацију, а њене чланице као незахвалне савезнице које имају корист од дарежљивости САД. Он је рекао да Америка себи више не може да приушти да штити државе у Европи и Азији без адекватне компензације, сугеришући да ће повући америчке снаге уколико не буду платили. У једну руку, он је једноставно исказао америчку забринутост због тога што многе чланице НАТО на испуњавају обавезу да освајају два одсто БДП за одбрану, иако су неки постављали питање да ли ће иступити из војног савеза који је дуже од 60 година био камен темељац спољне политике земље.

Русија

Трамп је изразио уверење да може ублажити напетости с председником Владимиром Путином и назвао га је јаким лидером с којим би волео да има добре односе. Мало је тога рекао о томе шта би могло да стоји иза жеље за заједничком борбом против Исламске државе. Али он намерава да утврди да ли ће Русси бити “разумни”, уверен да ће имати веће Путиново поштовање од Хилари Клинтон или Барака Обаме.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА