Најновије

БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: Руски тенк "армата" супериоран у односу на све друге! (ВИДЕО)

Најновији руски тенк Т-14, познатији као "армата", већ је преплашио западне експерте. Ако је веровати лондонском "Недељном телеграфу", који се позива на један интерни документ Министарства одбране Велике Британије који су написали војни обавештајци, руски конструктори и произвођачи "армате" направили су најреволуционарнији корак у прављењу тенкова у последњих 50 година.

Армата (Фото: РИА)

Аутори анализе тврде да британски тенкови тешко могу да се супротставе најновијем руском, већ сада много хваљеном гусеничару. Можда британски обавештајци свесно плаше своје грађане јер се у документу поставља питање: зашто британска влада не постави себи циљ да се направи нови тенк који би могао да се супротстави "армати"? Проблем генерали виде у томе што ће тенк "челенџер 2" остати у наоружању армије Велике Британије до 2035. Један такав тенк кошта 8,6 милиона долара, а од 1993. до сада их је произведено 440. За нас је посебно интересантно да су Британци те тенкове били довезли на Косово, а са њима су ратовали у Ираку.
"Уралвагон завод" у Нижњем Тагилу у Свердловској области производи супертенк. Већ је потписан уговор о прављењу 100 "армата" за руску армију, а до 2025. за руску војску ће бити направљено око 2.500 таквих тенкова. Пробна партија од двадесет тенкова "армата" била је направљена 2015. Те године 9. маја на Дан победе "армата" је први пут "забрундала" на Црвеном тргу и шокирала војне аналитичаре широм света.
Досадашња испитивања "армате" на полигонима Министарства одбране показала су њене одличне резултате. Захваљујући томе што је коришћена стелт технологија тенк је тешко видљив на радарима. Има и свој радар за откривање непријатељских оклопних возила. Гађа навођеним ракетама и има топ калибра 125 милиметара.
- Ово је једини тенк на свету који има у себи блиндирану капсулу која штити трочлану посаду чак и ако је тенк погођен ракетом - хвале се конструктори. - Чак и најсавременији хеликоптер "апач" не може да уништи тенк својим ракетама. Осим тога тенк има индивидуалну противракетну одбрану. "Армата" има радар какав никада раније није примењивао ниједан тенк. Због тога он види циљеве у ваздуху а на телу тенка је више камера који му омогућавају да види све око себе. Тај тенк може да размењује информације са другим посадама за време боја, а осим тога има уређаје да разликује "свој-туђ". Може да развија брзину до 90 километара, а тежак је 48 тона. Може да гађа чак до осам километара!

Тенк Армата

Кад се заврше сва испитивања и државна комисија да зелено светло да он може бити примљен у наоружање војске Руске Федерације, "Уралвагон завод" ће почети да их серијски производи и продаје и другим земљама. У фабрици у Нижњем Тагилу после производње првих пробних "армата" изјавили су да је један коштао око 7,9 милиона долара, што га је сврстало међу најскупље на свету. Али, већ тада је руководство фабрике објаснило да кад почне производња великих серија цена једног тенка ће бити знатно нижа. Руски супертенк ће кренути у битку на оном делу тржишта где се продају најбољи и најскупљи тенкови - амерички "абрамси", затим немачки "леопарди", као и они које сматрају "прволигашима" међу најопаснијим гусеничарима. Свесни да је руска "армата" супериорна, Немци и Французи су одлучили да заједнички направе тенк "леопард-3" за који мисле да би могао да конкурише руском супертенку. Ако се усвоји њихова заједничка концепција, серијска производња почела би до 2030. године.

Тенк Абрамс

Интересантно је да тенк који је задивио свет и којим се сада поносе Руси замало није уништен "чиновничким пројектилом". Тадашњи министар одбране Анатолиј Сердјуков (од 2007. до 2012.) и његова десна рука начелник Генералштаба генерал армије Николај Макаров сматрали су да је "армата" "инфериорна у односу на своје противнике, да има слабији мотор и лошије отвара аутоматску паљбу на непријатељске циљеве". Генерал Макаров је чак предлагао да се увезу немачки тенкови, што је изазвало бес код руских генерала и произвођача оружја. Тадашњи заменик министра одбране задужен за наоружање, Владимир Поповкин, службено је изјавио 7. априла 2010. да престаје финансирање прављења тенка који се водио под шифром 195 јер је он тобоже "морално застарео"!? Конструктори на Уралу су били у шоку. У Свердловској области су брзо реаговали и саопштили јавности да ће наставити рад на тенку и без новца из војног буџета.

Тенк Леопард

"Армата" се не би појавила да Владимир Путин није подржао произвођаче из Нижњег Тагила. Конструктори су прихватили све примедбе из Министарства одбране и наставили да раде на прављењу супертенка. А кад је смењен министар Сердјуков и на његово место постављен Сергеј Шојгу, фабрика је добила "финансијску инфузију" па је "Уралвагон завод" направио тенк трећег поколења коме се диве и на Западу и на Истоку.

Жестока конкуренција

Интересантно је да су у САД 1976. разматрали могућност куповине немачких "леопарда 2АВ", али су се на крају ипак одлучили за свој тенк. Водио се прави конкурентски рат између "Џенерал моторса" и "Крајслера", али је ипак 1976. победио "Крајслер". Касније је тенк "абрамс" више пута модернизован. Он има један од најбољих система на свету за отварање ватре. Главни нишан користи ласер и тзв. топловизоре. Занимљиво је да је "абрамс" био бољи од "леопарда" у ноћном гађању, али је слабији у брзини отварања ватре у дневном боју. Кад је прошле године представљана најновија верзија немачког тенка "леопард-2 А7", који производи концерн "Krauss-Maffei-Wegmann", он је рекламиран као врло добро заштићен од разних противтенковских ракета, и да је побољшано гађање у покрету.

Најскупљи тенкови на свету

Тренутно најскупљи тенк је амерички "абрамс М1А2 СЕП", који се серијски производи по последњој модификацији од 2004. и кошта 8,5 милиона долара. До сада је таквих тенкова направљено више од 10.000. Осим америчке армије, имају их Египат, Саудијска Арабија, Кувајт, Ирак и Аустралија. Тенкови "абрамс" су заменили чувене америчке "патоне". Немачки "леопард 2А6", који се производи од почетка седамдесетих година прошлог века, кошта 6,76 милиона долара. До сада их је произведено око 3.500 разних модела. Тај тенк користе и армије Аустрије, Норвешке, Шведске, Швајцарске, Шпаније, Данске, Грчке, Турске... Израелски тенк "меркава марк IV", који се серијски производи од 2001, кошта шест милиона долара, а до сада је направљено око 2.100 таквих тенкова. Знатно је јефтинији најновији кинески тенк "ЗТЗ-99", који кошта 2,6 милиона долара, а армија те земље је купила 800 таквих тенкова. Извор: Novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА