Најновије

"У СРБИЈИ СТАЛНО НЕКА ИЗНЕНАЂЕЊА": Ево како је Девенпорт одговорио на Шешељеве прозивке!

БЕОГРАД - Шеф делегације Европске уније (ЕУ) у Београду Мајкл Давенпорт изјавио је данас да је на представницима Скупштине Србије да ли ће га поново позвати да представи извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу придруживања ЕУ.

Мајкл Давенпорт (Фото: Медија центар)

Он је рекао и да је на представницима Скупштине Србије да ли ће га поново позвати да представи извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу придруживања ЕУ. Говорећи о инциденту у Скупштини Србије, када су му поједини представници опозиције онемогућили да представи извештај, Давенпорт је казао да му се за шест година, колико је у Србији, стално дешавају нека изненађења. Погледајте ОВДЕ више о томе.
"На представницима Скупштине Србије је да ли ће ме позвати поново да представим извештај. У међувремену имаћемо низ штанака са представницима цивилног друштва не само у Београду, већ и у Нишу и Новом саду", рекао је Давенпорт, гостујући на Н1.
Говорећи о преговарачком процесу, он је казао да је Европска комисија дала препоруку да се отвори поглавље 5 које се односи на јавне набавке, што је веома битно за борбу против корупције.
"Сада је на Србији да представи свој преговарачки став ЕУ. Чуо сам да ће у наредном периоду Влада Србије то и урадити", рекао је Давенпорт.
Према његовим речима, иако поглавље које се односи на спољну политику још није отворено, ЕУ има јасан став - а то је да се земља кандидат за чланство мора ускладити са спољном политиком ЕУ.
"У тренутку када дође до приступању ЕУ мораће потпуно бити усклађена. Србија има право на своју спољну политику и природно је да Србија жели да интензивира своје односе и са Русијом и Кином, али боље би било да се то не ради на начин који минира пут у чланство у ЕУ", рекао је Давенпорт.
Он је поновио да делегација ЕУ у Србији има добре односе са Владом Србије на свим нивоима, али да се извештај о напретку не односи на Владу, већ на цело друштво.
Према његовим речима, јасно је да Србија иде напред и то извештај показује, али требало би још радити на независности правосуђа, бољој сарадњи са цивилном друштвом, спровођењу препорука независних тела попут омбудсмана, слободи медија.
Говорећи о медијима медијма, Давенпорт је рекао да постоје добри законски оквири али да треба радити на њиховој примени.
"Када се ради о слободи медија, битно је да процес пројектног финансирања буде транспарентан. Још смо на почетку имплементације тог законодавства, процес приватизације није завршен, где је нејасна ситуација око легализације. Сведоци смо напада на новинаре што је неприхватљиво", рекао је он.

Договор о телекомункацијама, подстицај за ЗСО

Давенпорт је изјавио да подржава постигнути споразум Београда и Приштине о телекомуникацијама, јер је он у интересу свих грађана и оценио да ће то бити подстицај за напредак и у другим елементима дијалога попут енергетике и Заједнице српских општина.
Он је, гостујући на телевизији Н1, казао да је у преговарачком оквиру дефинисана свеобухватна нормализација односа, али да Поглавље 35, које се односи на односе Београда и Приштине, не подразумева признавање Косова.
"Поздрављамо напредак у преговорима и постизање споразума о телекомуникацијама. Није то лака тема и надам се да ће бити подстицај за напредак у другим елементима дијалога - формирању Заједнице српских општина и енергетици", рекао је Давенпорт. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА