Најновије

ВУЧИЋ КАЗАХСТАНЦИМА: У Србији имате пријатеља

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Астани са казахстанским колегом Бакитџаном Абдировићем Сагинтајевим.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Двојица премијера су оценили да постоји обострана жеља за даљим развојем и продубљивањем односа.
Вучић је, на почетку састанка у проширеном саставу, којем су присуствовали министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и градоначелник Београда Синиша Мали, истакао да Србја изузетно цени став Казахстана, њеног председника Нурсултана Назарбајева о непризнавању сецесије Косова и Метохије, поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, као и подршку коју нам је Казахстан пружио у очувању културне баштине при Унеско. 
То, према његовим речима, показује искрен, висок однос Казахстана према Србији. 
- Ви у Србији као Казахстан имате искреног пријатеља, што сам сигуран да можете да осетите. Не постоји та ствар у међународним односима у којима би Србија била на супротној страни Казахстана - подвукао је Вучић. 
Након састанка два премијера и делегација две земље потписани су припремљени билатерални споразуми. 
Кнежевић је са својим казахстанским колегом Куандиком Бесхимбајевим потписао Мапу пута за унапређење сарадње две земље за 2017.до 2018. 
Градоначелник Београда Синиша Мали је са градоначелником Астане Асетом Исекешевим потписао је Протокол о намерама. 
Вучић је на конференцији за штампу истакао да Србија дугује велику захвалност председнику Казахстана Нурсултану Назарбајеву за изванредну посету Србији, те да је то политичка платформа на којој желимо да развијамо наше односе. 
- Желимо да имамо најбоље могуће односе са Казахстаном - подвукао је Вучић додајући да желимо да развијамо односе између две владе, пословних људи и два народа. 
- Зато смо спремни сем развоја економских односа да утичемо у великој мери на приближавању култура народа, спортиста, а отварање улице Николе Тесле у Астани, и казахстанске улице у Београду најбоље говоре о томе - рекао је Вучић. 
Он је изразио захвалност свом казахстанском колеги што је спреман да разговара већ сутра са руским премијером о извозу Фиата из Србије у евроазијску економску унију. 
Вучић је нагласио да је Србија спремна на сарадњу у области пољопривреде и то не само у вези садног материјала, већ и око стварања заједничких предузећа у прерађивачкој индустрији. 
- Разговарали смо и са одушевљењем прихватили учешће на 'Експо 2017.', а до тада верујем да ћемо имати директне летове - додао је Вучић. 
Казахстански премијер је пренео да је разговарано о широком спектру питања везано за билатералну сарадњу. 
Он се захвалио српској страни на подршци свим иницијативама казахстанске владе и народа, као и кандидатури Казахстана за несталну чланицу Савета безбедности УН за 2017-18.годину, те и што је Србија прихватила учешће на "Експо 2017". 
- То су све конкретни кораци које смо спремни да даље реализујемо у смислу развоја наше билатералне сарадње. Говорили смо и о одређеним областима трговинско-економске сарадње, које би требало да постану покретач даље заједнички будућности - поручио је премијер Казахстана. 
Он је додао да је посебно речи било и о могућностима учешћа у индустријско-иновационој сфери Србије у Казахстану, инфраструктурним пројектима као приоритетне области, а као приоритетне области означене су пољопривреда, грађевинарство, сарадња малог и средњег бизниса. 
- Створени су сви улсови, постоји безвизни режим, бесцаринска трговина, и мислим да ће данашњи Бизнис форум дати резултате. После њега ће бити потписани бројни уговори који ће ићи у правцу развоја трговинских односа две земље - нагласио је премијер Казахстана. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА