Најновије

ПОЧЕЛИ СУ ВУЧЈИ ДАНИ: Ево шта никако да не износите из куће наредних седам дана!

У време мратинаца ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.

Свети Мрата (Фото: Јутјуб)

Према народном веровању, од 16. новембра, па све до 24. новембра временске прилике указаће нам каква ће бити предстојећа зима.
Наиме, ако дани буду магловити, зима ће бити променљива и магловита, а ако буде ведро зима ће бити оштра са доста мраза!
Иначе, по народном веровању, дани од Ђурђица (16. новембар) до Светог Мрате (24. новембар) показују каква ће бити зима, који се још називају и Мратинци или Вучији дани јер је свети Мрата заштитник вукова.
У време мратинаца ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.
Верује се да Свети Мрата у ове дане гледа ко како ради, затим држи већање с вуковима и одређује им који ће на коју страну да навали.
Домаћину који највише греши у ове дане, не иде у цркву и не поштује Светог Мрату, у кућу и торове на зиму ће доћи хроми вук, звани кривељан, који је најопаснији и кога нико не може да спречи у његовој намери. У време Мратинаца ништа се не даје из куће.
У Србији је обичај да се у ове дане клало црно пиле или млад црни петао. Клало се ћутећи, у рану зору, на кућном прагу. Претходно се пилету или певцу црним концем завеже кљун да не пишти, да не буде никаквог гласа. Одсечена пилећа глава везивала се црвеним концем о вериге, па се са њом бајало у време доласка вукова.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА