Најновије

Хрвати спалили доказе о злочинима министра Крстичевића у Мркоњић Граду

Оптужница против хрватског министра одбране, Дамира Крстичевића, за почињене ратне злочине у БиХ није подигнута због уништавања материјалних доказа од стране хрватских власти, преноси “ЕуроБлиц”.

Дамир Крстичевић (Фото: Јутјуб)

Извори откривају да Тужилаштво БиХ већ годинама безуспешно покушава да од власти у Загребу добије документе који показују да је ратни заповедник 4. гардијске бригаде Хрватске војске, по наређењу хрватског војног и политичког врха, наложио гранатирање цивилних циљева и убиства заробљених српских цивила и војника у Мркоњић Граду, али и у осталих 12 западнокрајишких општина у којима су јединице ХВ и ХВО у лето и јесен 1995, починиле бројне злочине. Од завршетка рата до данас Хрвати су сакрили и уништили највећи број доказа који недвосмислено показују да је тадашњи званични Загреб одговоран за зверска убиства 1.644 и протеривање више од 120.000 Срба из западног дела БиХ.
Као командант 4. гардијске бригаде ХВ Крстичевић је био међу првим “бојовницима” који су ушли у Мркоњић Град, а након његовог одласка остао је спаљен град и пронађена масовна гробница са телима 181 убијених Срба.
Ниједан документ или писану наредбу Хрватске војске из тог периода Загреб није желео да проследи Тужилаштву БиХ, упркос важећем Протоколу о сарадњи између тужилаштава две земље – истичу наши саговорници. Да су хрватске власти намерно уништиле бројне доказе о директној умешаности највиших политичких и војних функционера те земље у злочине над Србима у БиХ, недавно је потврдио и пензионисани генерал ХВ, Љубо Ћесић Ројс, чије се име такође налази на списку од 16 генерала ХВ и ХВО против којих је МУП РС још 2006. поднео кривичну пријаву због ратних злочина. Гостујући на програму једне хрватске телевизије, Ћесић је признао да је он лично, поступајући по наређењу некадашњег министра унутрашњих послова Хрватске Гојка Шушка, запалио на десетине хиљада докумената који се односе на акције ХВ у западном делу БиХ. ''Ја сам запалио два шлепера докумената! Био сам веза између Шушка, Туђмана и врха ХВО. Наређено је да се сва документација мора уништити. Шушак је већ био тешко болестан и извршио сам његову наредбу.'', рекао је Ћесић. ''Он ми је наредио да спалим документацију два месеца пре његове смрти. Документација је била сакривена у “Феалу” у Широком Бријегу.'', открио је Ћесић. Борачка организација РС најоштрије је осудила прекјучерашњу посету Дамира Крстичевића БиХ и дочек који му је у Међугорју приредила министарка одбране БиХ Марина Пендеш. ''Садашњи министар одбране Хрватске има, у најмању руку, командну одговорност за дешавања у Западној Крајини у јесен 1995, која је према критеријумима Хашког трибунала чак и већа од индивидуалне одговорности.'', саопштено је из БОРС. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић назвао је “монструозном” недавну изјаву актуелног хрватског министра одбране да је поносан на своје учешће у рату у БиХ, те да би, како је рекао, све то исто поновио. ''То је стравична порука. Најстрашније је то да особу, која је осумњичена за најтеже ратне злочине над грађанима ове земље, уз највеће почасти прима министарка одбране БиХ.'', каже Којић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА