Најновије

У РАТ С ТУРЦИМА: Сиријска авијација побила Турске војнике пред Ал Бабом, Турци кренули у напад на САА! (МАПА)

Као што је и обећала, Сиријска арапска армија дала је до знања турској војсци да им неће дозволити да заузму Ал Баб, стратешки важан град на северу Алепа.

Неминован рат с Турцима (Илустрација: Правда)

Први напад догодио се током претходне ноћи, око 3.30 по локалном времену, а авиони сиријског ратног ваздухопловства извршили су удар на положаје турске војске у близини Ал Баба, места које је кључно за контролу севера Сирије. Турска војска је потврдила да је три војника изгубило живот, док је више од 10 њих повређено током напада сиријске авијације. Извори са терена тврде да је погинуло најмање 5, а рањено 16 турских војника. Други, непотврђени напад догодио се током данашњег поподнева, а како тврди Ал Џазира, у овом нападу већег интензитета настрадао је још већи број турских војника у Сирији. Како наводе извори са терена, сиријска авијација погодила је зграду у којој је стационирана турска војска у граду Куфајр.  Турски премијер Бинали Јилдирим, који је први и изашао у јавност са информацијама о нападима САА на турску војску, обећао је "одговарајући одговор" Анкаре на ове нападе и да ће Турска наставити са радом на уништавању терориста у региону. Одговор је стигао одмах. У провинцији Латакија, турска војска је током јутра, са турске територије, артиљеријском ватром потпуно осујетила изненадну офанзиву коју је САА покренула против Нусра фронта на северу покрајине. У интензивном артиљеријском нападу, САА није претрпела губитке, али је офанзива која је за само пар сати већ имала значајан успех, морала да буде заустављена, а војска враћена на почетне положаје. 

Турци растрзани на више фронтова

У међувремену, започеле су жестоке борбе између курдских ЈПГ снага и турских и про-турских снага на овом фронту у Сирији. Турске снаге су изненада напале Курде у неколико села источно од Ал Баба и преузеле контролу над Башрајом и Џаб ал Дамом, а напад је почео силовитим ударом турске авијације. Током жестоких борби које су уследиле, ових неколико села је неколико пута прелазило из руке у руку противника. Борбе и даље трају.

САА се удружује с Курдима?

Са западне стране Ал Баба, САА и Курдске јединице кренули су у два одвојена, али очигледно добро координисана напада на положаје Исламске државе са западне стране Ал Баба. У нападу који је предводила Републиканска гарда (на мапи доле), САА је успела да преузме контролу над три села у овом рејону, што је први напредак који Асадова армија бележи на фронту око Ал Баба од новембра 2015. када је ослобођен аеродром Кувејрис јужно од града. Након овог напада, уследио је и удар Ал Кудс бригаде јужно од заокружене територије на мапи доле, при чему су палестински одреди лојални Башару ал Асаду успели такође да забележе значајан напредај кроз положаје ИД-а.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА