Најновије

Ево неколико решења за хладна стопала

Хладна стопала нису једини знак лоше циркулације, већ на њу упућују и друге промене на телу попут грчева у листовима и прстима након ходања, болних колена и зглобова, као и љубичасте површине коже.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Наиме, поремећена циркулација проузрокује поремећај рада знојних жлезда, због чега настају инфекције и промене на кожи посебно за време хладноћа. Најбољи „убрзивачи“ циркулације су конкретне промене у исхрани, као и купке с биљкама.
1. Обућа за време хладноће мора да буде непропусна и сува, али пре свега комотна како би била омогућена нормална циркулација. Најважније је да избегавате синтетичке материјале чарапа који подстичу знојење стопала, а потом и њихово хлађење због влажног окружења.
2. Да би крв могла нормално да циркулише, неопходно је да пијете препоручену количину воде. Уколико смо жедни, циркулација постаје отежана. Нормална циркулација подразумева испијање око литра и по воде дневно, тачније 30 милилитара воде на килограм телесне тежине. Чешће треба узимати топле напитке, али избегавати оне са кофеином, јер утичу на скупљање крвних судова.
3. Намирнице могу да помогну и у побољшању циркулације. Бели лук, маслиново уље и црно вино, воће богато витамином Ц, сви они побољшавају доток крви у капиларе. Савезници „гурања“ крви кроз вене су и орашасти плодови, цимет, ђумбир, семенке бундеве које садрже витамин Е, Б3 и нијацин.
4. Две купке, топла и хладна, најбољи су начин да подигнете циркулацију и то на начин наизменичног потапања стопала у једну па затим у другу. Ова метода благотворно делује на циркулацију и поспешује неометано кретање крви кроз вене.
5. Купке са шампонима је најбоље да избегавате и да користите само домаће препарате, а за један такав требаће вам коприва. У пет литара воде потребно је да потопите шољицу корена коприве и две шољице листа коприве, и оставите преко ноћи. Течност је потом потребно прокувати, процедити и користити као купку. Најбољи ефекат ће да покаже у периоду од пола сата, колико је потребно да потапате стопала.
Напитак који ће да надомести недостатак течности у телу и да циљано убрза циркулацију је чај од дивљег кестена. У авану је потребно уситнити 10 грама језгра дивљег кестена и садржај прелити литром воде. Загрејте на слабој ватри, а кад провре кувајте пет минута. Процедите и пијте три пута дневно по шољицу чаја.
6. За масажу стопала у боцу од пола литра налијте врућу воду, али не до самог врха, па је затворите. Останите у чарапама и стопалима прелазите читавом површином преко боце, односно гурајте боцу стопалима.
Извор: Задовољна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА