Најновије

"Црна Гора на пролеће постаје чланица НАТО-а!"

ПОДГОРИЦА - Процес формализације чланства Црне Горе у НАТО тече глатко и природно је да та држава постане чланица на пролеће наредне године, изјавила је данас у Подгорици заменица генералног сектретара НАТО-а Роуз Готелмер.

Мило Ђукановић председник Црне Горе (Фото: Синхуа)

Нема разлога да се чланство Црне Горе у НАТО не формализује током наредне године", рекла је Готелмер у одговору на питање новинара за датум када ће та држава постати чланица Аллијансе.
Оценила је да нема никакве потребе за убрзањем процеса, који сам по себи веома глатко тече, тако да, када се све формалности обаве, очекујем да сасвим природно Црна Гора постане чланица НАТО-а на прољеће 2017.

Она је указала да Алијанса није само организација која се бави безбедносним ситуацијама, већ помаже и током природних непогода.
"Кад год је земља у тешкоћама овакве природе, НАТО чланице су ту да је помогну", поручилла је Готелмер на завршетку међународне теренске вежбе "Црна Гора 2016".
Генерални директор Директората за ванредне ситуације, Мирсад Мулић, рекао је да присуство 17 тимова на вежби потврда поверења које НАТО има у Црну Гору.
"Сигуран сам да смо оправдали то поверење", навео је Мулић.
На вежби је учествовало 17 спасилачких тимова из седам НАТО држава и десет партнерских држава, а укупно је било 680 учесника.

Готемелер похвалила ЦГ за одлуку о организацији вежбе НАТО

Готемелер је изјавила да је одлука о организацији вежбе Алијансе у Црној Гори показала своју пуну оправданост будући да је начином и квалиттом та држава показала пуну спремност и капацитете да преузме одговорност за реализацију сложених активности НАТО и партнера.
Готемелер, борави у званичној посети Црној Гори, након недавног именовања на ту функцију, а примио ју је премијер Мило Ђукановић, саопштено је из владе.
Саговорници су, како се наводи, разменили мишљења о актуелној ситуацији у региону, и на глобалном плану.
Заменица генералног секретара НАТО-а је истакла да цени пут којим је премијер повео Црну Гору и њене грађане и исказала поштовање према успешној лидерској улози коју је имао у претходном периоду.
Пожелела је успех новој влади, уз очекивање да се динамична сарадња настави и у наредном периоду, на обострано задовољство.
Ђукановић је истакао да се Црна Гора стабилно и динамично креће европским и евроатлантским путем реформских процеса и усвајања темељних вредности евроатлантске заједнице, што је потврђено и на недавним парламентарним изборима, на којима је сачувана и европска шанса Западног Балкана. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА