Најновије

"Ако Трамп не добије Флориду, можете на спавање"

Ако председнички кандидат Републиканаца Доналд Трамп не добије Флориду можете на спавање.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Међутим, ако освоји Флориду и Северну Каролину, сачекајте још сат времена за Охајо, можда он постане нови председник Сједињених Америчких Држава, оценили су учесници дискусионог форума "Клинтон vs Трамп - председнички избори у САД".
Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић рекао је, после разговора са пријатељем из америчког етаблишмента, да је закључак да ко год победи, после овако прљаве кампање и подела у друштву, биће слабпредседник. 
- Имаће сужен маневарски простор да представља земљу и у међународним и у економским околностима. Биће слаб председник ко год да победи - рекао је Јеремић. 
Он је објаснио да је математика за победу Трампа мало компликованија и да би добио неопходних 270 од 538 електорских гласова потребно је да добије Флориду, Охајо и Северну Каролину. 
Јеремић је оценио и и да истраживања јавног мнења нису увек тачна, наводећи као пример прошле изборе када је 20 анкета говорило да ће Мит Ромни добити Флориду, а само седам да ће гласови те државе припасти Бараку Обами, који је на крају и победио на Флориди. 
- Ту је тајни Трампов гласач - рекао је Јеремић наводећи да посебно таквих има на Волстриту, који не говоре, али би гласали за Трампа. 
Говорећи о односу према Србији после председничких избора,Јеремић је рекао да се однос неће променити јер Србија није високо на лествици приоритета америчке спољне политике. 
- Уколико победи Хилари Клинтон, то ће бити наставак политике Обамине администрације према Балкану и службеници који се баве нама ће тако и наставити - рекао је Јеремић. 
- Уколико победи Трамп то ће бити такав ефекат шока, као што се десило са референдумом о изласку Велике Британије из Европске уније, да америчка администрација неће стићи да се бави нама и опет ће они службеници наставити политику коју је водила претходна администрација - објаснио је Јеремић. 
Некадашњи амбасадор Србије у САД Иван Вујачић сагласан је са јеремићем да ко год победи биће слаб председник услед поделејности друштва, иако он прогнозира да ће следећи председник САД бити Хилари Клинтон, кандидат Демократске партије. 
Он је као феномен оценио то што је Трамп успео да "киднапује" Републиканску странку, напомињући да је то последица озлојеђености друштва према етаблишменту. 
Према речима Вујачића, свет страхује због Трампа због његове врхунске политчке некоректности и ставова према женама, Мексиканцима, хиспано становништву и што је без икаквог искуства. 
Вујачић је нагласио и да је велики број Републиканаца ужаснут Трампом да најављују да ће гласати за Клинтон, указујући да се никада није догодило да се одлучује између два најнепопуларнија кандидата обе странке за будућег председника САД. 
Он не очекује промену политике САД према Србији, која је, како је навео "далеко од врхунских приоритета спољне политике САД". Колумниста Недељника Љиљана Смајловић оценила је да је ова председничка кампања била изузетно прљава, да сеж говорило о карактерима, а не политикама кандидата и да је она одушевљена што је имала прилике да чита мејлове Клинтон и тако добије бољи увид у целу причу. 
Смајловић и напоменула да је Клинтон добила скоро 600.000 долара донација новинара. 
- То би у време Вотергејта било незамисливо - оценила је она. Смајловић сматра да је немогуће неколико дана уочи избора бити неопредељен, већ људи не желе да кажу да би гласалоза Трампа. 
- У овој кампањи није било позитивних реклама и у то у земљи из које нас уче да не ваља водити негативну кампању јер то не воле бирачи. Учили смо то на свим курсевима овде што су држали, а видимо да се код куће тога не придржавају јер је ефекат већи - рекла је Смајловић. 
Смајловић је, говорећи о људима у будућој администрацији америчког председника, оценила да је Хилари Клинтон лојалнаљудима који су јој одани и да се њену будући сарадници могу наслутити. 
- Страшно мало знамо о Трамповим људима - рекла је Смајловић. Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА