Најновије

У Шапцу нова шанса за воћаре да зараде више

Захваљујући програму „Рурални развој након поплава“, Неша Илић из поцерског села Грушић, надомак Шапца, дуплирао је приход од продаје воћа. Сушене јабуке, крушке и шљиве наћи ће се ускоро на рафовима маркета, а читава замисао има и социјалну димензију.

Сушара (Фото: Град Шабац)

Владимир Шпегар, директор Дирекције за пољопривреду града Шапца, објашњава да је реч о пилот пројекту којим је омогућено пољопривредним произвођачима да прераде своје сировине, као и да се удружују и заједнички излазе на тржиште. Воће је у паковањима која носе име „За друга“, што симболизује удруживање и задругарство. У пројекту могу да учествују сви заинтересовани пољопривредници који се баве воћарством или повртарством. Сушаре су мобилне, тако да се могу пребацивати из села у село, каже Шпегар.

Према речима Душана Костадиновића, заменика градоначелника Шапца, пројекат "Рурални развој након поплава", који је Град Шабац покренуо са партнерима из Иницијативе за развој и сарадњу (ИДЦ), пример је да се у пољопоривреди може додатно зарадити прерадом производа пре пласмана на тржиште.
- Воће и поврће, у овом случају сушено воће, достиже знатно већу вредност него када се продаје у свежем стању. Будућност није у продаји сировина, што је углавном била досадашња пракса, већ у пласману пољопривредних полупроизвода и готових производа. Ми нисмо чекали да нам неко нешто донесе са стране, већ смо након поплава извукли поуке, писали пројекте и у сарадњи са иностраним партнерима, помогли нашим пољопривредницима да зараде више и живе боље од свог рада, наводи Костадиновић.
Игор Којичић, представник ИДЦ-а, истиче да је Град Шабац уочио смисао социјалног предузетништва и удруживања, и додаје да се пројекат односи на мала и средња газдинства која су бесплатно добила на коришћење опрему-мобилне сушаре. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА