Најновије

ПОЧИЊЕ БОРБА ЗА НАФТУ: Притисак сиријске армије на истоку Хомса! (ВИДЕО/МАПА)

Некада један од највећих произвођача нафте на свету, Сирија сада у потпуности зависи од увоза нафте и деривата. Изгледа да се приближава тренутак када ће Сиријска армија успети да поврати прво нафтно постројење још од 2013.

Борбе у Хомсу (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Заокупљени биткама за Мосул, Ал Баб и надолазећим курдским снагама које се пробијају према Раки, терористи Исламске државе приказују све мање активности у источном Хомсу.  Иако су жестоки напади ИД-а на истоку покрајине Хомс били свакодневна ствар после симболиног пада Палмире, у последње време забележено је само пар неславних покушаја. Последњи се практично завршио успешним уништавањем самоубилачког возила на ободима града Карјатајна, југозападно од Палмире, јер је фронтални напад који је уследио био лако одбијен.
САА је затим почела са нападима на контролне тачке ИД-а у близини нафтног поља Махр. Ову локацију ИД назива Укајрибат Бастион и ту се налази велика количина снага терористичке организације која штити прилаз нафтним пољима, и путевима за Деир Еззор - нафтну престоницу Сирије и Раку - престоницу Исламске државе.
Иако са овог сиријског фронта стиже мала количина информација, неоспоран је стратешко-економски значај ове тачке, па стога и не чуди да су борбе у овом подручју свакодневна ствар. Ипак, сиријске снаге у јужној половини земље, тренутно су усмерене на чишћење региона око Дамаска, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. За то време Постињски јастребови", уз подршку руске мавијације настављају да притискају џихадистичке линије у источном Хомсу. Погледајте неке од снимака: Велика количина џихадиста, који се са одбране нафте сигурно неће повући чак ни у случају пада Раке и значајан број древних историјских локалитета чине операцију продора на исток земље једном од најосетљивијих операција у Сиријском рату и најављују жестоку борбу за ослобођење нафте из руку џихадиста. Погледајте мапу нафтних постројења у Сирији и мапу поседа у околини Палмире:

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА