Најновије

СА ИЛИ БЕЗ КАНДИДАТУРЕ: Он је једини сигурни губитник председничких избора у Србији!

Једини сигурни губитник председничких избора следеће године биће Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

Лидер Социјалистичке партије Србије биће у великом проблему и ако се кандидује и уколико буде одустао од кандидатуре. Замериће се или Александру Вучићу или партијским друговима.
Док се увелико спекулише ко ће бити председнички кандидати, лидер социјалиста најпре је најавио своју кандидатуру, а нешто касније је рекао да ће накнадно донети одлуку. Том приликом Дачић је објаснио да ће поступити тако да његова одлука не може да наруши функционисање владајуће коалиције.
Према сазнањима Блица, Дачић чека Вучићев сигнал и тек након тога ће донети одлуку.
- Они су начелно разговарали. Рано је за коначне одлуке, али је председник СПС поручио премијеру да ће урадити онако како овај каже - наводи извор истог листа упознат с детаљима разговора.
Уколико Вучић процени да му је неопходна Дачићева подршка како би његов кандидат и кандидат СНС победио већ у првом кругу, сигурно је да ће од Дачића очекивати да сарађује. Друга опција је да ће Вучић тражити подршку социјалиста у другом кругу. Проблем онда може да буде ако кандидат социјалиста, највероватније сам Дачић, буде други најбоље пласирани кандидат у првом кругу.
Читаво страначко крило социјалиста, међутим, предвођено Бранком Ружићем, Милутином Мркоњићем и Новицом Тончевим, инсистира на томе да социјалисти имају свог председничког кандидата.
- Елементарно је правило да СПС има свог кандидата, њега смо успоставили још када је покојни председник Слободан Милошевић захтевао, противно вољи чланства, да СПС подржи Војислава Шешеља. У овом тренутку је преурањено говорити о томе, али лично сматрам да СПС нема чега да се стиди и да има обавезу да има кандидата на изборима пре свега због бирача - рекао је Ружић. Милутин Мркоњић наводи да је СПС са више стотина хиљада присталица и исто толико симпатизера друга политичка партија по снази и утицају у Србији и да је једноставно обавезна да има кандидата за председника државе из својих редова. У сваком случају, пред лидером социјалиста није нимало лак период. Свака одлука који донесе могла би да га доведе у незавидан положај: да изгуби контролу у странци или место у владајућој коалицији.

Бира између два лоша решења

Дачић је у најтежој позицији, слаже се Бојан Клачар из Цесида. - Он бира између два лоша решења. Ако подржи кандидата СНС може доста да изгуби код чланства и бирача, а ако сам изађе може да остане без уносног ангажмана у владајућој коалицији. Верујем да ће искористити политички таленат да би што више ублажио последице своје одлуке и представио подршку Вучићу као кампању да цела коалиција стане иза кандидата СНС. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА