Најновије

"ПОЛИТИКО": Међу личностима које обликују 2017. годину - Јелена Милић?!

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић је међу 28 личности које ће у 2017. обликовати и мењати европску политику, у избору портала "Политико".

Јелена Милић (Фото: ЈуТјуб)

Реч је о другој годишњој листи 28 "мислилаца и актера који тансформишу европску политику" саопштио је Политико. Јелена Милић се налазни на 25. позицији и описана је као "одважна атлантисткиња".
На овогошњој листи су још градоначелник Лондона Садик Кан, директор Рајанера Мајкл О'Лири, бивши пољски премијер Јарослав Качински, висока представница ЕУ Федреика Могерини, турски председник Реџеп Тајип Ердоган, генерална директорка Унеска Ирина Бокова, аустријски министар спољних послова Себастијан Курц, магнат и инвеститор Џорџ Сорош. 
Јелена Милић се налази на 25 месту и уз наслов "Одважна атлантисткиња" се наводи да је она "у земљи која стално гледа преко рамена" отелотворење афоризма "то што си параноичан не значи да те не јуре". 
- Она је један од најгласнијих заговорника чланства у ЕУ и НАТО и вероватно најгласнији критичар руског утицаја у земљи. Такве позиције не би биле значајне у остатку Источне Европе, али у Србији, земљи која се и даље труди да се отресе духова дезинтеграције Југославије, оне су поларизујуће - наводи Политико. 
Како се истиче, њени ставови, међу којима је и онај да је политика "и Исток и Запад" шизофренична и неодржива, као и сукоби са националистима су је "претворили у мету". 
- Боримо се да заштитимо слабо семе демократије у земљи. То је борба коју би требало да водимо, а то је борба коју губимо - цитирана је директорка ЦЕАС у чланку. 
- Листа "Политико 28" је наш водич за људе који ће вероватно обликовати 2017. годину и после ње - образложио је извршни директор Политика Метју Камински. 
Према његовим речима, функција у некој европској земљи не обезбеђује сама по себи место на тој листи. 
Приликом њеног састављања консултовани су читаоци а затим су уредници направили ужи избор и рангирали по утицају личности које су у стању да "уздрмају, покрену и обликују наш свет", навео је он. 
Полтико је глобална нестраначка новинска организација са седиштем у Вашингтону. У априлу 2015. покренула је поред америчког и европско издање Политика заједно са европским Аксел Спрингером. 
Са седиштем у Бриселу, европско издање Политика покрива политику и личности Европске уније. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА