Најновије

ТРИ ПОГЛАВЉА ЗБОГ СТРАХА ОД ПУТИНА: Немачка притисла Хрватску да не блокира Србију на путу ка ЕУ

Због страха да Србија не промени правац спољне политике и окрене се Русији, Европска унија неће дозволити Хрватској да блокира нашој земљи отварање поглавља 25 и 26. Тако ће Србији бити отворена три поглавља: очекивано 5 (јавне набавке), али и 25 и 26 (наука и образовање).

Европска Унија (Фото: Pixabay)

Иако Хрватска инсистира на томе да Београд испуни све њене захтеве међу којима су промена закона о универзалној јурисдикцији за ратне злочине, побољшање положаја хрватске мањине у Србији и оствари пуну сарадњу са Хашким трибуналом, кључна чланица ЕУ, Немачка, донела је одлуку да није тренутак за нова условљавања. Немци су тако дословно приморали Хрватску да одустане од својих претњи и најава да ће блокирати даље европске интеграције Србије. - Немачка је извршила кључни притисак на Хрватску да не стоји на путу отварања поглавља 25 и 26 иако су се комшије озбиљно намериле да нам не дају да направимо следећи велики корак у европским интеграцијама. Већ је стигао налог Хрватима да Србија мора да отвори три нова поглавља, као и да је обавеза свих чланица да то подрже - наводи извор из дипломатских кругова у Бриселу.
Свесни су званичници ЕУ да је Русија пустила корене у Србији и да настоји на сваки начин да учврсти и прошири свој утицај. Осим тога, ускоро долазе и председнички избори, а предизборна кампања никада није добро време да се врши притисак на кандидате за чланство. Сваки од проруских председничких кандидата искористио би то за неки глас више. - Унија стрепи да би свако ново хрватско затезање и кочење Србије могло све више вашу државу да окрене Русији. У тренутку када ЕУ не цветају руже и када се суочава са бројним проблемима, то заиста ником од заинтересованих страна није потребно - наводи наш саговорник у Бриселу. Исти извор каже да нема рационалних разлога за стопирање Србије, али да ће поједине чланице желети отварање поглавља да представе као уступак српским властима. - Отварање три поглавља је знак добре воље и "шаргарепа" што представља мудар и врло промишљен потез Брисела - наводи извор нашег листа. Хрвати су у више наврата покушавали да осујете или бар успоре европске интеграције Србије. На крају, под директивом Европске уније су посустајали. Тања Мишчевић, шеф преговарачког тима са ЕУ, на представљању годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије у Привредној комори Србије (ПКС) захвалила је "на лепим вестима да се спремимо за Брисел следећег уторка" за поглавље 5 - јавне набавке. - Ја сам и даље велики оптимиста да ће то бити и наше прво затварање два поглавља - рекла је она и подсетила да се поглавља 25 и 26 истовремено и привремено затварају јер немају мерила за затварање, али да то не значи да се на њима неће радити. Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт је рекао да се у ЕУ радујемо са све већим уверењем скором отварању додатних поглавља у преговорима о чланству. Премијер Србије Александар Вучић је потврдио да ће Немачка подржати отварање три поглавља. - Добили смо потврду да ће Немачка, као најважнија земља ЕУ, подржати отварање три поглавља до краја године - 5, 25 и 26 - рекао је премијер Србије Александар Вучић. Он је на прес конференцији у холу Скупштине Србије, у паузи дискусије о предлогу буџета за наредну годину, додао да "остаје да се види да ли ће тако и бити". Али, додао је, та вест је свакако велики подстрек Србији, због чега је, како је рекао, захвалан амбасадорима Немачке Акселу Дитману, САД Кајлу Скоту и свим другим амбасадорима из земаља ЕУ, "који су нам помогли на европском путу". - Поносан сам на чињеницу да нам је баш Немачка изразила подршку, макар се неки из других земаља наљутили, али подршка једне Немачке заиста много значи - приметио је Вучић и захвалио још једном на помоћи и подршци Србији на европском путу. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА