Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Једноставан тест крви може да предвиди да ли ћете умрети у наредних пет година

Ако бисте могли сазнати прилично тачан датум – који месец мање-више – када ћете последњи пут удахнути, да ли бисте желели да знате?

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Ако је ваш одговор да, онда ћете можда ускоро имати своју шансу. Научници  су дошли до једноставног теста крви који може тачно предвидети да ли ће неко умрети у наредних пет година.
Како преноси британски Дејли мејл. научници су открили маркер у крви који детектује такозване “градивне елементе“ рака, хроничне болести срца и низ других тешких болести. У ствари, стручњаци кажу да је нови тест крви много тачнији у процени непосредне смрти него било који претходни метод.
Овај сајт је истакао да је тим међународних истраживача прикупио податке између 1997. и 1999. године од 6.545 мушкараца у доби између 45 и 69 година. Учесници у студији су праћени до 2015. године, да би видели да ли су преживели или умрли.
Да ли је смањење упале кључ?
Истраживачи су тражили маркере за упале, укључујући и нову методу – интерлуекин-6 (ИЛ-6). Они су такође испитали и два друга маркера: Ц-реактивни протеин (ЦРП) и α1-ацид гликопротеин (АГП).
У претходном истраживању, научници су открили да је маркер најјачи предсказатељ смрти у року од пет година. Међутим, у новој студији – која је објављена у часопису Canadian Medical Association, научници су открили да је ИЛ-6 много прецизнији предсказатељ.
Водећи истраживач најновије студије, професор Аркана Синг-Манокс са Универзитетског колеџа у Лондону, је рекао да је ово ново откриће “узбудљиво.“
“Истраживање биомаркера брзо напредује, и важно је спровести провере као оне у нашој студији, да се обликује будуће истраживање,“ рекао је он за Дејли мејл.
У повезаној изјави, др Пол Ридкер из Медицинске школе Харвард је рекао: “Откриће биомаркера је од кључне важности за размишљање о новим циљевима лечења.“ Он је додао да по питању АГП, ЦРП и ИЛ-6, још увек није сигурно да ли ће смањење запаљења “смањити стопе кардиоваскуларних појава,“ укључујући изненадну смрт.
Откриће биомаркера долази за петама 5-минутном онлајн тесту који су развили научници који тачно одређује какве су шансе неке особе да умре у наредних пет година. УббЛЕ – покренут прошле године – је доступан онлајн и бесплатан је, а захтева од вас да одговорите на само 11 питања ако сте жена или 13 ако сте мушкарац.
Шта ако вас влада натера да се тестирате? Шта би урадили са информацијама?
Док научници и истраживачи могу да се хвале овом новом информацијом као корисном у одређивању и лечењу болести, неки верују да такве предвиђајуће информације могу користити, рецимо, здравствена осигурања да или одбију људе или да им наплате много више у смислу месечне премије.
Такође, могло би доћи до злоупотребе информација од стране влада – поготово када је реч о одређивању медицинске неге и бенефиција. Владине здравствене организације, наоружане информацијом да особа неће живети још дуго, би могле да одбију да плате одређену другу медицинску негу, као што су посекотине и сломљене кости које захтевају хитно лечење.
Ипак, други не верују да су такви тестови уопште корисни. А неко може погинути у саобраћајној несрећи на дан кад се тестирао.
Онда, ту су и они који кажу да нема потребе знати када ћете умрети када ћете свакако умрети у одређеном временском периоду. Ови људи заговарају да се живот живи пуним плућима сваки дан, и да заиста није битно “колико времена“ вам је остало.
Али шта ако владе буду захтевале да се обави овај тест крви – као што захтевају да се деца вакцинишу и забрањују да се на етикетама на храни наводе ГМО састојци? То би само указало на то да влада има неку себичну сврху да зна оно што ви лично заиста не желите да знате.
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА