Најновије

БИЛИ СМО ПРВАЦИ СВЕТА: Дан када је Србија стварно била до Токија (ВИДЕО)

Фудбалери Црвене звезде 8. децембра 1991. победили су у Токију чилеански Коло Коло 3:0 и постали шампиони света, уз два гола Владимира Југовића и један Дарка Панчева.

(Фото: mojacrvenazvezda.net)

Фудбалери Звезде су тако објединили титуле европског и светског првака, а овога пута је јунак био, тада млади Југовић.
Везни фудбалер је први гол постигао у 19. минуту после асистенције капитена Дејана Савићевића, који је затим, у финишу првог полувремена искључен. Међутим, то као да је додатно мотивисало црвено-беле, па је Југовић у 59. минуту постигао други гол и наговестио велику радост свих којима су црвено-беле боје у срцу.
Тачку на утакмицу ставио је голгетер Дарко Панчев у 72 минуту, који је затресао мрежу Чилеанаца после сјајног продора Синише Михајловића.
Уместо искљученог капитена Савићевића, трофеј је подигао Илија Најдоски, а Владимир Југовић је примио награду за најбољег играча утакмице – кључеве новог модела Тојоте, коју никада није ни добио.
Шампиони планете постали су: Звонко Милојевић, Душко Радиновић, Горан Василијевић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Влада Стошић, Владимир Југовић, Милорад Ратковић, Синиша Михајловић, Дејан Савићевић, Дарко Панчев, Драгоје Лековић, Илија Ивић, Мирослав Тањга и Саша Недељковић, а тренер је био Владимир Поповић.
Синиша Михајловић имао је посебан мотив на овој историјској утакмици, јер је тренер противничког тима био Мирко Јозић, човек који је изоставио Миху са списка омладинске селекције Југославије која је освојила Светско првенство у Чилеу 1987. године због тога што легендарни левоноги бомбардер није хтео да пређе у загребачки Динамо:
- Лично ми је успех у сусрету са Коло Колом био додатно сладак јер је ту чилеанску екипу предводио Јозић. Дочекао сам да му се осветим за неправду после тријумфа у Токију, срце ми је било на месту. Не само да сам осетио тријумф у Интерконтиненталном купу, него сам коначно измирио и нерашчишћен рачун са некоректним Јозићем - рекао је тада Миха.
Титула првака света најпре је прослављена у токијском хотелу.
- Победа је била баш слатка и умели смо да је прославимо. У хотелу, сишли смо Михајловић и ја у бар, кад тамо звуци хармонике. Неко од наших људи је пронашао место где се може купити наш музички инструмент у Токију. Настало је “лудило“, много Јапанаца је завршило на столовима. Џаја и Цвеле су давали штимунг - присећао се Горан Василијевић.
Црвена звезда - Коло Коло 3:0 (1:0) Токио, 8. децембар 1991. Национални олимпијски стадион.
Гледалаца: 62.064.
Судија: Курт Ретлисбергер (Швајцарска).
Стрелци: Југовић у 19. и 59. и Панчев у 72. минуту.
Црвени картон: Савићевић (Црвена звезда) у 44. минуту.
Црвена звезда: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић, Ратковић, Панчев, Савићевић, Михајловић.
Коло Коло: Морон, Гаридо, Маргас, Рамирез, Салватијера (од 65. Дабровски), Мендоза, Вилчез, Бартичото, Пизаро, Јањез,Мартинез (од 58. Рубио).
Извор: mojacrvenazvezda.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА