Најновије

Ако се Вучић кандидује, сви испадају из игре, а ако не...

Када би се председнички избори одржавали у недељу Александар Вучић би победио у првом кругу са 53 одсто гласова, а ако би кандидат СНС био Томислав Николић у првом кругу могао би да рачуна са 36 одсто гласова, показује истраживање Ипсос стратеџик маркетинга.

Александар Вучић (Фото: Спутњик принтскрин)

Према том истраживању, на изборима би гласало око 3,5 милиона бирача.
"Aлександар Вучић би уколико би се кандидовало девет претендената у овом тренутку могао да освоjи око 53 одсто гласова од опредељених бирача", рекао jе за "Блиц" Mарко Уљаревић, директор истраживања jавног мњења агенциjе Ипсос стратеџик маркетинг.
У истраживању се ниjе "гласало" за Ивицу Дачића, лидера СПС, jер се рачуна да ће владаjућа коалициjа имати jедног кандидата.
Уколико би то био Вучић и када би га подрзали сви коалициони партнери његов реjтинг би могао да скочи за додатних 250 000 до 300 000 гласова.
Aктуелни председник Србиjе, према истразивању, нема толику подршку.
"Уколико би се Николић кандидовао као jедини кандидат власти, он би у првом кругу могао да рачуна на 36 одсто опредељених бирача", рекао jе Уљаревић обjашњаваjући да би то било довољно да освоjи наjвећи проценат гласова у првом кругу, али у другом, како тврди, може имати великих проблема.
У том сценариjу, како каже Уљаревић, наjозбиљниjи кандидат за други круг би био бивши министар спољних послова Вук Jеремић са 20 процената гласова у првом кругу, лидер СРС Воjислав Шешељ са 16 процената и мозда Саша Jанковић са девет.
"Oсим ова четири кандидата, у случаjу мањег броjа опозиционих кандидата, изненађуjуће добар резултат би могао да има Ненад Чанак чак осам одсто", наводи Уљаревић.
Уколико дође до сценариjа да се Николић кандидуjе у други круг би вероватно ушао са Jеремићем, а кључ победе би био у гласацима Воjислава Шешеља.
"Непознаница jе какву би поруку Шешељ упитио своjим бирачима и у коjоj мери би га они послушали у другом кругу", истице Уљаревић.
Проценти свих потенциjалних кандидата се значаjно мењаjу уколико Вучић пресече и одлучи да се кандидуjе. У том слуцаjу Jеремић не би могао да има 20 већ само 14 одсто опредељених, Шешељ би освоjио 11, а Саша Jанковић седам одсто.
Уколико би се у овом тренутку истовремено са председничким одржали и парламентарни избори сама СНС би могла да рачуна на реjтинг коjи jе на априлским изборима имала коалициjа окупљена окоп те странке, 48 одсто, док би коалициjа могла да рачуна на нешто више од 50 процената подрске опредељних бираца. СПС би самостално освоjио око девет одсто гласова.
СРС би добила осам, ДЈБ шест, ДС пет, Двери пет, ЛДП и ЛСВ по три.
Истразивање jе спроведено на репрезентативном узорку од 1137 пунолетних грађана Србиjе у периоду од 7. до 8. децембра.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА