Најновије

ЕРДОГАН ЕНИГМА ЗА ЕУ: Шта је следећи потез?

ЕУ суочена с дилемом како да се односи према видљивим знаковима ауторитарности у Турској и сачува договор који је Европу спасао још већег мигрантског таласа.

Путин и Ердоган на Самиту Г20 (Фото: kremlin.ru)

Након масовног обрачуна Анкаре с наводним завереницима у неуспелом пучу, расте притисак на европске парламенте да заузму став, пише "Вол стрит џорнал".
Европске вође разматрају увођење симболичних мера на самиту који ће се одржати у децембру.
Такав би поступак одгодио сукоб с Турском за следећу годину, када се у неколико европских земаља одржавају избори у којима популистичке, антиимигрантске странке и оне које су противници ЕУ већ утичу на дискурс, преноси Телеграм.хр. 
Последице пропалог пуча, у којем је погинуло 270 људи, јесу чистке у војсци, јавном сектору и политичкој опозицији у Турској. Према државној новинској агенцији, више од 36.000 људи је ухапшено, а њихове улоге у пропалом пучу још се истражују. Као реакцију на те догађаје Европски парламент привремено је затражио замрзавање приступних преговора с Турском који трају целу деценију. 
Министар спољних послова Холандије Берт Коендерс каже да ће замрзавање само формализовати статус кво. Разговори су, појашњава, ионако коматозни, без изгледа да се створи икакав напредак у новим подручјима у наредним месецима. 
Упитана о могућности замрзавања преговора с Турском, немачка канцеларка Ангела Меркел одговорила је слично: неће бити отварања нових поглавља у скорије време. Јавна подршка Турском приступању ЕУ је ниска и у Европи и у Турској. Последњих су месеци турски званичници и председник Реџеп Тајип Ердоган сугерисали да би Турска могла да напустии преговоре, најдуже од свих земаља с којима ЕУ преговара. 
Без обзира на то, реакција Анкаре на могућност замрзавања преговора била је оштра. Ердоган је претио да ће напустити договор о мигрантима који је постигнут у марту. Део тог договора било је и убрзавање преговора о чланству, заједно с милијардом долара помоћи и могућности путовања у ЕУ без визе за турске држављане. Осим новца, мало је тога остварено. 
Пропадне ли овај споразум, могао би се поновити прошлогодишњи сценрио у којем је милион миграната дошло у ЕУ из Турске. Европски званичници упозоравају и да би замрзавање преговора с Турском прекинуло важне линије комуникације. Европи је потребна Турска. Не само због мигрантске кризе, већ и борбе против тероризма и сарадње око енергетике. 
Неки стручњаци кажу да изјаве из Уније о томе како неће бити отварања нових преговора и не морају довести до најгорих последица. 
- ЕУ не мора у потпуности да прекине преговоре. Неотварање поглавља је много блажа мера, која касније лако може постати строжа. Било би паметно заузети став који ће одговарати захтевима јавности и који ће изгледати добро на папиру - рекао је Стивен Блокманс, стручњак за спољну политику. 
Реторика ће се због избора у Холандији, Немачкој и Француској у наредним месецима још пооштрити и сукоб са Ердоганом чини се неизбежним. Како би избегла мигрантски хаос и прекид сарадње на подручју безбедности, ЕУ би могла да покуша да створи нови стратешки однос с Турском, који би заменио преговоре о чланству. 
Могао би бити понуђен побољшани царински споразум и стратешко партнерство на подручјима миграције, безбедности и енергетике. 
- Време за то још није сазрело. Односи ће прво морати да се погоршају, како би могли да се побољшају - каже Блокманс. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА