Најновије

И АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ АЛИ БАКИР НЕЋЕ ДА ЧУЈЕ: Босна није права држава

„Босна и Херцеговина није чак ни права држава, то је политички артефакт који на окупу остаје захваљујући страном притиску.“, наведено је у америчком листу Форбс.

А шта ће се десити када оду странци? (Фото: Pixabay)

Овим речима, угледни амерички лист „Форбс“ описао је „спремност“ БиХ за евентуални улазак у НАТО. У центру критике била је ужурбана одлука спољнополитичког одбора Сената САД да подржи улазак Црне Горе у НАТО, али се „Форбс“ осврнуо и на стање у осталим земљама Балкана које нису чланице Алијансе.
Коментаришући ове наводе, заменик министра одбране БиХ Борис Јеринић каже да је то „њихов лични став, али који није далеко од истине“.
- Министатство одбране функционише колико може, у складу са политиком коју одреди Председништво БиХ. У поређењу са богатијим и организованијим земљама, наравно да то може боље. Међутим, ако се погледају остали сегменти друштва, јасно је да поделе у БиХ постоје. Ако у неким деловима земље не можете организовати чак ни изборе, онда где је ту демократија – пита се Јеринић.
Чланица Заједничке комисије за одбрану и безбедност БиХ Душанка Мајкић додаје да „Американци најбоље знају какво је стање код нас“.
- Ко год жели добронамерно да погледа на ствар, исто ће приметити. Посебна питања су напредовање у ОС БиХ, одржавања голог живота персонала, па и буџет који 80 одсто иде на примања персонала, а све остало за обуку и обнављање ресурса – каже Мајкићева. Мајкићева каже да ово није први пут да неко релевантан доводи у питање спремност БиХ за пут у НАТО. -Недавно сам читала анализу такође угледних међународних аналитичара који тврде да БиХ, и када би укњижила војну имовину, што је један од предуслова за НАТО, ипак не би испуњавала многе друге стандарде – каже Мајкићева.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА