Најновије

ПО ВУЧИЋУ ТВИТ И ОНДА СМО КВИТ: Посланици власти и опозиције жестоко од почетка седнице!

Скупштина Србије наставила је данас расправу о амандманима на Предлог буџета за 2017. годину, а полемика се одмах на почетку повела о плати повереника за информације од јавног значаја и заштитника грађана.

Скупштина Србије (Фото: Синхуа)

Седница Народне скупштине настављена је нешто после 10 часова,. излагањем посланика СНС Марка Парезановића.
Парезановић је негодовао због високих примања заштитника грађана Саше Јанковића и повереника за заштиту информација Родољуба Шабића, истакавши притом да је "Шабић неправедно запостављен у односу на Јанковића, јер се веома трудио да постане миљеник опозиције". Предложеним буџетом су предвиђени укупни приходи у износу од 1.092 милијарде динара и укупни расходи од 1.161 милијарди динара, са дефицитом од 1,7 одсто бруто домаћег производа (БДП). Седница о буџету почела је у недељу, а посланици су у уторак завршили начелну расправу о том владином предлогу. Од недеље до уторка водила се расправа о буџету, а затим је заказана за четвртак, како би се све припремило за расправу о амандманима, који су у међувремену били на дневном реду надлежних скупштинских одбора. У разматрању Предлога буџета у Скупштини учествовао је и премијер Александар Вучић који је истакао да је направљено чврсто и стабилно финансирање и да је ово најбоље кројен, а реално скројен буџет. Посланик ДС Горан Ћирић негодовао је што је његов колега из СНС Марко Парезановић уложио амандман који се тиче Повереника Шабића, а све време говорио о заштитнику грађана Саши Јанковићу. "То је недопустива злоупотреба у политичке сврхе, а ради дисквалификације Јанковића. Очигледан је опседнутост заштитиником и повереником, а ми овде говоримо о буџету", узвратио је Ћирић.
 У дискусију се укључила и Маја Гојковић, као посланица СНС, која је истакла да је суштина амандмана да се плата Повереника Родољуба Шабића умањи.
"Посланик Парезановић сматра да повереник може свој посао ваљано и адекватно обављати и за мању суму. Нама не смета функција, већ огромне плате. Не видим шта сељак у Горњој Трепчи, обичан грађанин ове државе, добија од повереника који има плату 396.000 динара", оценила је Гојковић.

На добацивања из редова опозиције, она је одговорила: "Само ви вичите, ја сам дошла овде да говорим и своју посланичку плату поштено зарадим." Реч је добио министар рада Александар Вулин који је оценио "да је политичка улога Јанковића и Шабића очигледно толика, да мора да се говори о њима као политичким личностима".
"Институције морају да се чувају и бране и не треба их мешати са личностима које их воде. Ако сам и сумњао у њихове политичке кандидатуре, након ове дискусије сам у то сигуран. Једино што не верујем да би њих двојица радили за тако мало плату као што је плата председника Србије", закључио је Вулин. Након тога реч је добио и посланик покрета Доста је било Саша Радуловић који је истакао да су поменуте институције повереника и заштитника грађана независне и свој посао добро раде.

"То очигледно смета овој власти. Кад погледамо њихове буџете, они су мањи од буџета који је добио Кркобабић. Омбудсман није дао да прође питање пада хеликоптера, рушења Савамале... Повереник је скретао пажњу на тајне уговоре који су потписивани и посланичка група ДЈБ, као и сви грађани који за њу гласају, им због тога дугују велику захвалност. То што они обављају свој посао "жуља" власт. Кад ми победимо на изборима, а то ће бити врло ускоро, никада нећемо опструисати њихов рад, као што је ова власт направила од Скупштине отирач", поручио је Радуловић, због чега му је председавајућа Маја Гојковић изрекла опомену.
"Срам вас било. ако ви сматрате да сте отирач, не можете то говорити за институцију Парламента", одговорила је Гојковићева.

Зукорлић: Повећати плате посланицима

Посланик Муамер Зукорлић тражио је да се плате посланика у Народној скупштини повећају.

"Посланичке плате нека се увећају,  аплате омбудсмана и повереника смање, па да се нађемо негде на пола пута", предложио је Зукорлић.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА