Најновије

ПРВЕ ИЗМЕНЕ У ВЛАДИ: Поповић ипак стиже у Немањину?

Влада Србије током септембра могла би бити увећана за две нове канцеларије, а на челу једне од њих биће бизнисмен и шеф СНП Ненад Поповић.

Ненад Поповић, председник СНП (Фото: СНП)

Како сада ствари стоје, готово је извесно да ће бити формирана канцеларија за екологију. Међутим, неће се остати само на томе и у плану је и канцеларија која се у Немањиној 11 описује као министарство за сарадњу са Русијом. Заправо то би требало да буде ресор који ће се бавити унапређењем сарадње са земљама са којима Србија има бесцарински режим. На челу ресора који ће се бавити екологијом могао би се наћи кадар СПС и као решење се помиње Горан Триван, који је дугогодишњи секретар за заштиту животне средине Београда док ће на челу друге канцеларије бити Ненад Поповић. Канцеларија за екологију јесте неопходна Србији и чак постоји и захтев да се том облашћу бави са нивоа министарства и у већем капацитету од канцеларије. - Екологија је 27. поглавље у преговорима са ЕУ и та област је једна од најозбиљнијих и најсложенијих политика ЕУ. Реформе у тој области су изузетно скупе. Према последњој процени рађеној код нас, приближавање ЕУ у области заштите животне средине коштало би скоро 11 милијарди евра. Данас је та сума можда и већа јер је свет, а и ЕУ, напредовао, а код нас није готово ништа урађено у овој области - тврди неименовани извор дневног листа Блиц. До сада је екологија била у саставу Министарства пољопривреде, али је екологија, која је по проценама требало да има политички приоритет, константно занемаривана. Међутим, за разлику од ове канцеларије, према мишљењу Рингијерове перјанице у Србији, мање оправдања има формирање канцеларије за сарадњу са Русијом. Њено оснивање лист тумачи као део политичке погодбе на унутрашњој политичкој сцени, али и жеље Москве да Поповић, који је проруски оријентисан политичар, добије своје место у власти. - Ова канцеларија се неће звати канцеларија за сарадњу са Русијом, већ ће то бити покривено формулацијом унапређења економске сарадње са земљама са којима Србија има бесцарински режим. Чињеница је да се овим пословима већ бави Привредна комора, а законодавно Министарство трговине - каже неименовани саговорник београдског листа.

Закон током септембра

Формирање две нове канцеларије навођено је као "сигурна ствар" и пре формирања Владе. Међутим, није било довољно времена да се од тренутка објављивања имена будућих министара и премијеровог путовања прошле недеље у Аустрију у Скупштину пошаље и закон о министарствима и Влади. За закон који предвиђа ново устројство унутар Владе било је потребно најмање два-три дана скупштинске расправе, тако да се нови закон очекује у парламенту током септембра. Извор: Блиц/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА