Најновије

ЈЕРЕМИЋ: Не одустајем, идем на изборе!

Вук Јеремић, председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) и бивши министар спољних послова Србије, саслушан је јуче у Служби за борбу против организованог криминала (СБПОК) у вези са убиством гардиста на Топчидеру 2004. године.

Вук Јеремић (Фото: Медија центар Београд)

Он је у згради СБПОК-а провео тачно два и по сата!
Позив га је сачекао као својеврсна „добродошлица” у Србију првог дана пошто се вратио из Америке, а други дан у земљи му је почео управо у канцеларији СБПОК-а.
Јеремић је саслушан у својству грађанина, а на захтев породица, пошто је Олгица Батић, њихов адвокат, навела да ће тражити нову реконструкцију догађаја у касарни на Топчидеру, као и саслушање Вука Јеремића, саветника тадашњег председника Србије Бориса Тадића, који је о убиству обавестио начелника Генералштаба Бранка Кргу док је служио цивилни војни рок у Тадићевом кабинету.
Бивши шеф дипломатије Србије је јуче испред зграде СБПОК-а стигао тачно у 9:54, а из зграде изашао у 12:25. Он је после саслушања рекао да је управо сазнао да је тужилац затражио његову изјаву као грађанина чак пре шест месеци. Објашњавајући зашто се све то дешава баш данас и на овакав начин, он каже да „мисли да је посреди покушај притиска и застрашивања у тренутку када није тајна да размишља о будућим корацима у ангажовању у домаћој политици“.
- Сасвим сигурно нећу одустати од својих планова. Немам чега да се плашим! А нисам сигуран да сви могу то исто да кажу за себе када је реч о мом будућем анагажовању у политици. С обзиром на то да нисам био у стану у тренутку када је долазила полиција, дошао сам сада овде и рекао надлежним органима све што знам о том случају. А то није много. Разговор је ефективно трајао свега 15 минута, а остатак времена провели смо, технички, радећи на изјави и сређивању онога што ће касније отићи свима онима којима ће ићи - каже Јермић и додаје да је од огромног значаја, пре свега за породице, да се та трагедија до краја расветли.
- Истовремено, важно је и због угледа Војске Србије, али и целокупног нашег друштва. Нисам био у прилици да значајно допринесем истрази. Надам се да ће други то бити у стању и да ће се тај случај разрешти - поручио је Јеремић, одбивши да одоговори на новинарска питања. 
Подсетимо, гардисти Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић погинули су 5. октобра 2004. године у војном објекту „Караш” на Топчидеру, где су били на стражи. Претходне недеље је представљена 3Д форензичка анализа догађаја, која показује начин на који су гардисти убијени.
Решити смрт гардиста без злоупотребе
Заштитник грађана Саша Јанковић истиче забринутост због политизације поступка о смрти двојице гардиста. „Чињеница је да после 12 година, у моменту када је у целој јавности Јеремић виђен као председнички кандидат, бива позван у полицију ради давања исказа, а да претходно нису пронађени никакви нови докази, већ је приватна специјализована фирма познате околности приказала у компјутерској анимацији”, навео је он.

Батићева: Тражила сам саслушање

Олга Батић, адвокат породица гардиста, пре неколико је дана навела „да је мало чудно што је Вук Јеремић, тадашњи саветник председника Србије Бориса Тадића, сазнао шта се догодило у тајном војном објекту „Караш” пре начелника Генералштаба Бранка Крге“. - И Крга је рекао да му је симптоматично како се он о тако нечем обавештава преко саветника председника. Предложили смо да Вук Јеремић буде саслушан, али тужилаштво то до сада није урадило - навела је она.
- Истовремено, важно је и због угледа Војске Србије, али и целокупног нашег друштва. Нисам био у прилици да значајно допринесем истрази. Надам се да ће други то бити у стању и да ће се тај случај разрешти - поручио је Јеремић, одбивши да одоговори на новинарска питања. 
Подсетимо, гардисти Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић погинули су 5. октобра 2004. године у војном објекту „Караш” на Топчидеру, где су били на стражи. Претходне недеље је представљена 3Д форензичка анализа догађаја, која показује начин на који су гардисти убијени.

Шутановац и Јованов заратили због Вука

Председник ДС-а Драган Шутановац каже да је позивање Вука Јеремића, некадашњег министра спољних послова, да да изјаву о погибији двојице гардиста наставак политичког прогона. „Невероватно је да су те оптужбе дошле прво од посланика Мартиновића, који је оптужио и Тадића и мене да смо имали нека сазнања. Заиста нисам очекивао да ће на тај начин било ко да се односи према Вуку Јеремићу”, рекао је он. С друге стране, потпредседник СНС-а Миленко Јованов каже да Шутановца и ДС никада није занимала истина. „Само водећи се том идејом, Шутановац је могао да смисли да је Јеремић изнад закона државе Србије и да је света крава“”, оценио је Јованов. Он тврди да Шутановац истовремено показује да сматра да родитељи настрадалих спадају у другу категорију грађана и да немају права да сазнају истину.

Стефановић: Требало је да да изјаву пре 12 година

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да нема притиска на Вука Јеремића и да му је жао што Јеремић раније није дао изјаву у вези са смрћу двојице гардиста на Топчидеру, која се десила 5. октобра 2004. „Жао ми је што Јеремић ни пре 12 година није дао неку изјаву. Потпуно се спинује и политички злоупотребљава трагедија ових људи. Надам се да неће да се позивају на мртвог Миодрага Ракића”, рекао је он Радио-телевизији Србије. Стефановић је поновио да Јеремића није привела полиција, већ да је позив уручен његовом адвокату.

Вулин: Ово је циркус

Министар за рад Александар Вулин изјавио је да Јеремић од свега „прави циркус”. „Јеремић би требало да покаже више пијетета према породицама гардиста. Није суштинско питање зашто се сада ово дешава, већ је питање зашто се до сада ово није дешавало. Зашто је оволико година било потребно да се неко озбиљно заинтересује да се сазна шта се десило са двојицом младих људи у просторијама где су морали да буду заштићени и чувани”, рекао је он. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА