Најновије

ШИПТАРСКА УЦЕНА? Ако Македонци хоће Владу, мораће да испуне незгодне захтеве

Тесна трка на македонским изборима окончана је победом актуелног премијера Николе Груевског, који је за длаку завршио испред Зорана Заева, противкандидата из редова опозиције. Овакав епилог наговештава климаву Владу, а ко год да је буде формирао, тешко ће издржати пун мандат.

Не могу са њима, а не могу ни без њих (Фото: Јутјуб)

Према информацијама које су објавили македонски медији, ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског освојила је око 15 хиљада гласова више од Заевовог СДМС-а, а однос у мандатима требало би да буде 51-49. Остатак места у Собрању, чији сазив прима 120 посланика, попуниће албанске партије: Демократска унија за интеграцију (ДУИ) 10 мандата, БЕСА пет мандата, Алијанса за Албанце три и ДПА два мандата. По свему судећи, кључ држе Албанци. Груевском ће требати 10 мандата како би осигурао минималну већину, за шта ће морати да испуни захтеве албанских странака. ВМРО-ДПМНЕ већ годинама традиционално сарађује са Демократском партијом Албанаца (ДПА), па се очекује да ће то и овог пута бити случај. Ипак, то ће бити далеко од довољног.
Македонија се већ две године налази у дубокој политичкој кризи, а ови избори, који су расписани као део споразума четири водеће странке уз посредство ЕУ, требало је да укажу на пут изласка из кризе, која је додатно подгрејана оптужбама да је Влада прислушкивала како опозицију тако и грађане Македоније.

Шиптари држе кључ

Главни фактор биће Демократска унија Албанаца, која држи 10 мандата. Коме се они буду приклонили, тај ће имати највише шанси да формира Владу. Ипак, лидер ДУИ Али Ахмети с разочарањем је дочекао резултат избора, а разлог је то што је његова партија изгубила чак осам мандата у односу на прошли сазив парламента. - С љутњом кажем да су Албанци изгубили мандате. ДУИ је победио на изборима, али мене је интересовало да у првом реду победе Албанци, и не радује ме победа странке као такве. Апеловао сам да се сви Албанци уједине и гласају за једну странку, а не да расипамо гласове - рекао је Ахмети и најавио да ће тражити нове услове за коалицију. Пре избора Ахмети је најавио читав низ захтева, а међу њима су највећи озваничење албанског језика на целој територији Македоније, као и кантонизација и већа права за албанско становништво. Ипак, ДУИ за сада мудро ћути, и не оглашава се по питању могуће коалиције.

Исламисти одвлаче Македонију од ЕУ

Највеће изненађење ванредних избора у Македонији је дефитивно албанска партија БЕСА, за коју се незванично наводи да има блиске везе с Турском, односно да ужива подршку турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, као и да је њен програм тесно повезан са исламом. Аналитичари у Скопљу подршку Албанаца овој политичкој опцију описују као "директну последицу изостанка напретка Македоније на путу ка чланству у Европској унији и НАТО пакту". БЕСА је према прелиминарним резултатима по броју гласова одмах иза странке ДУИ са нешто мање од пет одсто подршке.

СДСМ приволео Албанце

Према речима аналитичара из Македоније, разлог за губитак мандата Ахмети може да тражи и у СДМС. Највећа опозициона снага је добила око 100.000 гласова више него раније, а велики део њих дошли су од Албанаца, што је први пут у историји Македоније да Албанци у толикој мери своје поверење поклањају македонској партији. Према подацима Државне изборне комисије (ДИК), на изборе је изашло више од 67 посто грађана, што је историјски одзив. Регуларност избора пратило је више од 7.000 домаћих и готово 700 страних посматрача, а акредитовано је око 80 новинара из иностраних медија.

Епилог

Према оценама македонских аналитичара, ко год буде формирао нову Владу, она неће издржати пун мандат. Сматрају да једино што у овом тренутку доноси Македонији стабилност јесте концентрациона Влада, али да она сада није могућа. Сигурно је само да су Албаци пресудан фактор. То су били и раније, али сада је њихова цена већа. Ту се нарочито мисли на ДУИ, јер друге албанске партије не желе коалицију са, по њима "националистичком" ВМРО-ДПМНЕ, сматрају аналитичари, и наводе да би таква коалиција за те албанске партије била "политичко самоубиство". Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА