Најновије

ПАТРИЈАХ ПАВЛЕ ХРВАТИМА: Кад се наш народ врати на своја огњишта, вратиће се и његове светиње

Након што се испоставило да је један од разлога то што су Хрвати по ко зна који пут блокирали Србију на путу ка ЕУ то што су огорчени јер није успостављен њихов захтев да се иконе и културна блага која припадају СПЦ врате у привремене депое у Хрватској, из СПЦ поручују да о томе могу само да сањају.

Патријарх Павле (Фото: Јутјуб)

Наиме, иконе, посуде од племенитих метала, драгоцене одежде и реликвије Српске православне цркве које су током рата из Хрватске донете у Србију и спасене од уништења, на пут у Хрватску ићи ће тек када се тамо врати и протерани српски народ.
- Како је говорио патријарх Павле: "Кад се наш народ врати на своја огњишта, вратиће се и његове светиње", пре тога не, јер ко ће да их чува? Вредне иконе пренете су овамо из срушених и запаљених манастира. Где ће оне бити враћене када српске светиње нису обновљене? Због кога се враћају, када Срба у Хрватској готово да више нема? Благослов за њихово враћање СПЦ сигурно неће дати. Сетите се само и планова Хрвата који су обелодањени пре неколико година, да желе да направе музеје у туристичким центирима као што су Задар и Шибеник и изложбе иконе из уништених српских цркви - каже саговорник из врха СПЦ.
Он напомиње да је за време рата у Земуну чувана комплетна библиотека неких манастира из Хрватске јер су сами проценили да им је безбедније да у Београду чувају своје књиге.
- То је доказ да су Срби чували не само своје, него и хрватско национално благо. То им је, наравно после враћено - наводи.
Идентичан став има и Никола Кусовац, кустос Националног музеја, који је лично учествовао у спасавању културних добара из Хрватске почетком деведесетих, а после радио на њиховој рестаурацији.
- Лично сам био сведок кад је из западне Словеније и Крајине склањано наше национално благо да дивљаци не направе оно што су иначе радили. Они који су палили и рушили, пто сам својим очима гледао, исти су они који нам траже да им сада то вратимо да нам чувају... Моје мишљење је да се нису стекли услови за враћање - наводи он.
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА