Најновије

КИНЕЗИ ИЗАЗИВАЈУ ТРАМПА: А да одмеримо снаге у Тајванском мореузу?

Разлика у војној моћи између Сједињених Америчких Држава и Кине најмања је у досадашњој историји.

Кинези прете Трампу (Фото: Синхуа, ПРавда)

Кинески државни лист на енглеском језику Глобал Тајмс одржао је малу "лекцију" новоизабраном америчком председнику. Подсетивши да је Доналд Трамп почео да користи политику "једне Кине" да би принудио Пекинг на компромисе у области трговине, утицајни кинески лист оцењује:
"Могуће је да овај бизнисмен, који уме да рачуна, себе сматра веома проницљивим и способним да Кину ухвати за грло помоћу 'тајванског питања', али је чињеница да неискусни амерички председник, како се чини, не схвата о чему говори. И да је преценио способност своје земље да држи доминантну позицију у свету. Он такође није узео у обзир тренутну ограничену моћ САД-а." Глобал Тајмс отворено поручује и Трампу и званичном Вашингтону да је Кина успела да постане држава од значајне војне моћи међу земљама западног дела Тихог океана. Пекинг никада није развлачио свој форнт и зато је могао да скупи довољно снаге да одговори на сваки стратешки изазов на својој периферији. Зато је Кина спремна да са Сједињеним Државама одмери снаге, нарочито у Тајванском мореузу.
Часопис посебно наглашава да Трамп "стратешки презире Кину". "Сваком паду претходи охолост. Трамп је почео да уцењује Кину Тајваном чак и пре него што је преузео власт“, оцењује кинески лист и наглашава да Кина мора навести Трампов тим да је поштује, иначе неће имати о чему да се са Вашингтоном договара у наредне четири године. "Не треба фантазирати о хармонији", уверени су Кинези.
Глобал Тајмс тврди да је Пекинг спреман да, уколико Трамп крене оштро, уђе у одлучан сукоб са Трампом ради заштите својих интереса. Лист позива Пекинг да одлучно казни снаге које се залажу за независност Тајвана и да буде спреман да уједињење са Тајваном, ако треба, изврши и војним путем. "Имајући посла са непредвидљивим Трампом, Кина сву своју стваралачку енергију треба да усмери на вођење спољне политике и да буде спремна да иде на неочекиване кораке. Разлика у моћи – између САД и Кине – сада је најмања у нашој досадашњој историји. Стога се питамо: Због чега би Кина ишла на најнеправеднији аранжман са Трампом?", закључује кинески лист. Извор: fakti.org, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА