Најновије

ПАКАО ЈОШ НИЈЕ СТИГАО, ТЕК ЋЕ ДОЋИ: Сви џихадисти беже у Идлиб којег су Руси означили као мету за тотално уништење

Са поразом у Алепу, терористичке групе интензивирају своје активности у покрајини Идлиб. Сада изгледа да је питање када ће се дебакл догодити, а не ако. А то ако је јако близу.

Исламисти (Фото: Јутјуб)

Сиријске снаге, уз подршку Русије, су постигле велику победу у преокрету ситуације рата, али сукоб је далеко од краја. Побуњеници и даље контролишу значајне делове територије, нарочито у Идлибу. Та покрајина представља највећу географску област која је тренутно у поседу опозиционих група, првенствено група Јабхат ал-Нусра (ново име, Јабхат Фатах ал-Схам) и Јунд ал-Акса.
Како се стотине побуњеника предају и напуштају позиције у источном делу Алепа, сунитске екстремистичке групе Ахрар ал-Схам су напале шиитске енклаве, Фуах и Кафраја, у Идлибу са десетинама Град ракета. Напад је прилично симболичан. Заправо, пад Алепа је почетак битке за ту покрајну. Напади означавају крај претходног споразума о престанку непријатељства који је постигнут 2015. године.
У наредној фази, Идлиб ће постати главна дестинација и најважнији циљ удружених руско-сиријских војних операција. Ова покрајина је постала дом највећег броја побуњеничких покрета, искључујући Исламску државу.
Логично је претпоставити да екстремистичке групе желе да заплене не-сунитске еклаве и “очисте“ их пре почетка офанзиве за повратак покрајине. Више од 20 хиљада милитаната из других делова Сирије се недавно преселило у Идлиб, често користећи примирје постигнуто са владиним снагама. Они заузимају позиције да сузбију очекивани напад.
Високо позиционирани анти-владини побуњеници су се такође преселили у ову покрајину да “управљају новом сиријском државом.“
Према речима извора побуњеника, десетак бивших ИД милитаната – укључујући и тунишког исламског правника Билал ал-Шуваш ал-Туниси и његов пратиоц Абу Дар ал-Туниси – су стигли у покрајину Идлиб 6. децембра, након што су прешли границу уз помоћ из Турске. Билал ал-Шуваш ал-Туниси и његови борци су се придружили Јабхат Фатех ал- Схам, групи џахидасти са везама са ал-Каидом.
Шеик Абдулах Мухамед ал-Мухаисини, потпарол Јаyсх ал-Фатех, каже да стотине ИД бораца напуштају сиријске побуњеничке редове јер калифат стално губи територију.
Ови догађаји указују на то да постоје планови да се Идлиб претвори у бојно поље да би се створила паралелна сиријска држава. А битка за Идлиб може почети пре него што новоизабрани амерички председник преузме функцију. Обамина администрација још инсистира на остварењу циља да се промени режим у Сирији, гурајући САД на ивицу сукоба са Русијом. Очигледно, Доналд Трамп одбија ову политику.
Новоизабрани председник има сасвим другачији приступ решавању сиријске кризе. Он сматра да ће његовој администрацији главни приоритет у Сирији бити да порази Исламску државу, пре него да свргне сиријског председника Башара ал-Асада.
Трамп је изјавио да би промена режима у Сирији само изазвала још већу нестабилност у региону. Он сматра да је подупирање председника Асада најефикаснији начин да се заустави ширење тероризма. Према изјавама Трампа, он ће склопити савез са Русијом против милитаната Исламске државе.
Сиријски председник Башар ал-Асад сматра да би Доналд Трамп могао бити “природни савезник“ у борби против тероризма.
Није искључено да ће Русија и САД ускоро сарађивати по питању Либије, Авганистана и Ирака.
Са САД на челу операција за повратак Раке, незваничне престонице Исламске државе, поразом терориста у Алепу и предстојећом битком у Идлибу, питање “шта даље“ у Сирији постаје ствар од изузетног значаја. Ово је време када главни актери морају да донесу одлуке. Или да координирају напорима или да наставе да балансирају на ивици сукоба.
Са Доналдом Трампом у канцеларији, договор о координацији активностима је достижан. Заједнички ваздушни напади против Исламске државе и Јабхат Фатах ал-Схам у Идлибу би били добар почетак. Зоне утицаја и међусобних обавеза могу бити дефинисане док међунарони преговори не дају резултате.
Став Доналда Трампа о Сирији отвара нове могућности за плодну сарадњу са Русијом. Тај сукоб неће трајати заувек. Сарадња између Русије и САД-а је кључ за постизање напретка у мировном решењу. То би се могло проширити и на друге области у билатералним односима.
То су наде и перспективе које имају шансу да се материјализују. Тренутно се дешава нешто веома чудно. Са свим претераним рекламирањем потребе да се боре против терориста, које је покренуо Запад, војни успех снага у Алепу, које подржава Русија, изазива бес и позива на обуставу успешних операција.
7. децембра су САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија и Канада изразиле спремност да уведу санкције против савезника сиријског председника Башара ал-Асада. Потпарол Беле куће, Џош Ернест, је изјавио да САД и њени европски савезници могу наметнути више економских и политичких санкција против Русије по питању Сирије. Западни лидери желе хитан прекид непријатељства из хуманитарних разлога. То је потпуна лудост. Терористичке групе ће се прегруписати како би страдање цивила трајало дуже. Најбољи начин за решавање хуманитарне кризе у Алепу је да се истисну милитанти што је пре могуће.
Цивилни губици су велики у Раки и Мосулу, али нико не каже да се борба треба обуставити. Протеривање оних који узрокују све проблеме је најбољи начин да се реши проблем. Тек тада међународни напор може бити од од помоћи.
Руски министар спољних послова је већ одбацио претњу Запада о новим санкцијама око Сирије као знак “политичке импотенције.“
Претње додатним санкцијама су осуђене да буду плодоносне колико и очајнички покушаји милитаната да задрже део Алепа и даље под њиховом контролом. Алепо је превазиђен. Сада је важан Идлиб.
Чини се да одлазећа америчка администрација и њени европски савезници дају све од себе да помогну терористима и ометају напоре да их поразе. Али претње неће спречити снаге које подржава Русија да нападну терористе у Идлибу веома брзо и веома јако. Што буде већи војни успех против терориста, све ће више постајати видљива “политичка импотенција.“
У сваком случају, догађаји у Сирији се одвијају супротно од резултата које очекује тренута америчка администрација и њени савезници. И не постоји ништа што могу да ураде поводом тога.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА