Најновије

ПОКРЕТИ СЕ УДРУЖИЛИ: Кренула кампања за усвајање Закона о војној неутралности

Конференцијом за медије на којој су учествовали Милица Ђурђевић и Стефан Стаменковски из Српског сабора Заветници, Владан Глишић из Народне мреже, Данило Тврдишић, одборник у скупштини Земуна и Мирослав Паровић, председник Треће Србије започета је кампања јавног заговарања усвајања Закона о војној неутралности.

За неутралност (Фото: Mc.rs)

Закон о војној неутралности је урађен у сарадњи правних тимова наведених политичких групација. Портпарол Српског сабора Заветници, Милица Ђурђевић је представила предлог закона и навела како ће бити затражена најшира подршка политичких чинилаца у држави, те да се око оваквог закона мора постићи национални концензус. Мирослав Паровић је истакао како је наведени закон први конкретан политички предлог дат у последњих десет година, а који се тиче спољнополитичке оријентације земље. - Државом се већ годинама управља декларативно и без конкретних потеза. Данас, када и Русија, али и после победе Доналда Трампа и САД могу имати слуха за нашу тежњу ка војној неутралности ми као одговорни људи повлачимо потез и даћемо све од себе да овакав закон буде усвојен - закључио је Паровић.

Владан Глишић из Народне мреже рекао је да је војна неутралност први корак ка потребној политичкој неутралности и ресуверенизацији земље. - Ми предлажемо наоружану, солидарну и активну војну неутралност“, истакао је Глишић. - Свет је у последњих годину дана доживео неколико драматичних геополитичких потреса који се могу поредити једино са падом „берлинског зида“, те стога ја подржавам ову иницијативу као логичан одговор на актуелни тренутак“, рекао је Данило Тврдишић. Стефан Стаменковски, председник Заветника подестио је на недавни састанак који у Москви имао са руководством Једниствене Русије и на закључке које су при томе изнели Сергеј Железњак и он, а у којима се даје пуна подршка војној неутралности Србије као и идеји о формирању савеза војно неутралних држава на Балкану. - Овај закон се касније мора имплементирати у нову стратегију националне безбедности на чијем предлогу ми такође радимо -  закључио је Стаменковски. Учесници конференције су најавли да крећу у обилазак градова по Србији у којима ће се народу на трибинама предочавати политика војне неутралности, а да ће после те својеврсне јавне расправе овај закон бити предат Народној скупштини. Они су навели да смосведоци покушаја да се Србија постепено увуче у чланство у НАТО пакт чије државе чланице су учествовале у војној агресији на Србију и Републику Српску као и у отимању Косова и Метохије. Наведено је и да НАТО пакт данас такође покушава да насилно увуче Црну Гору у своје чланство супротно вољи њених грађана Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА