Најновије

Радован Караџић: Република Српска сигуран дом за Србе из БиХ и све који желе да живе са Србима

Први председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је да будућност БиХ зависи од способности њене три заједнице, толеранције, међусобног разумевања и поштовања легитимних потреба и настојања.

Радован Караџић (Фото: Јутјуб)

- Било какав заједнички живот зависи од добре воље. Било какав захтев за нешто нелегитимно, на шта се нема права, као на пример покушаји да једни над другима доминирамо, уводи нас у драматичну кризу - рекао је Караџић у интервјуу за РТРС. Истичући да пакост у великој мери чини животе бедним, као када једна заједница оспорава нешто шта је легално и легитимно за другу заједницу без икаквих користи за себе, Караџић је као пример навео оспоравања Дана Републике Српске.
- Чак и да је укинут, што без воље Срба не би могло, Република Српска не би нестала, нити би нестало милион и по Срба, овако су само ти Срби упозорени на осећања која према њима гаји друга страна - додао је Караџић.
Говорећи о ЕУ, Караџић каже да оно што цени јесу правила Уније која дају веома добре резултате и да је то желео за Републику Српску и целу БиХ.
- Не знам како ће ЕУ изгледати у блиској будућности, али свеједно, ја бих сугерисао усвајање целе легислативе ЕУ, као и пренос искустава - додао је Караџић.
На питање како данас гледа на Републику Српску, Караџић је рекао да је економија веома важна, али да је слобода на првом месту.
- Република Српска је удобан и сигуран дом за Србе из БиХ и све који желе да живе са Србима, што је лако, погледајте колико мањина живи у Србији - додао је Караџић.
Говорећи о Сребреници, Караџић је рекао да тај злочин нису починиле регуларне јединице, већ отуђени појединци и да се због тога његова одбрана пред Хашким трибуналом снажно противи тезама о било каквом геноциду.
Караџић је додао да се у Сребреници десио ужасан злочин над ратним заробљеницима, али не и над цивилима.
- Не може бити никаквог оправдања тога што се десило, али све треба расветлити и разумети. То је нешто што су само наши ондашњи непријатељи могли да пожеле да се деси. Ниједан нормалан Србин не би желео да се нешто такво почини у име српске стране, и свакако то није учињено од стране нормалне памети - рекао је Караџић.
За најзначајније своје достигнуће у ратном и поратном периоду Караџић сматра међусобно измирење Срба и стварање сигурног дома за Србе у БиХ, што је важно и за целу генерацију српских политичара у БиХ.
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА