Најновије

КОНТИНУИТЕТ ХРВАТСКЕ ПОЛИТИКЕ: Старица која је преживела Јасеновац, убијена у "Олуји"

У Загребу је у петак идентификовано још 17 посмртних остатака Срба страдалих на подручју Хрватске и Републике Српске Крајине.

Пад Крајине (Фото: Јутјуб)

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, међу ексхумираним телима у задњих 16 година из масовних, заједничких и појединачних гробница, идентификовано још 17 посмртних остатака Срба страдалих на подручју Хрватске и бивше Републике Српске крајине (РСК) у периоду од 1991. до 1995. године, саопштио је "Веритас".
Како је наведено на сајту документационо-информативног центра, међу жртвама је идентификована и Јулка Костањчек (1914), рођена Кољанин, из села Дрљаче код Сиска, која је у хрватској акцији под кодним називом "Олуја", изведеној почетком августа 1995. на заштићено подручје УН-а сектор "Север" и "Југ", остала једина у селу у којем су је и убили припадници Хрватске војске, највероватније 7. августа 1995. године. 
Наводи се да је она преживела логор Јасеновац и била удата за Хрвата Стеву Костањчека, а после мужевљеве смрти живела је код ћерке у Дрљачама. 
"Веритас" је навео да је у последњих 16 година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше РСК ексхумирано укупно 1.396 лешева српских жртава, од чега је до сада идентификовано 1.003 посмртна остатка. 
На "Веритасовом" списку несталих још се налази 1.843 особе српске нациналности, који су нестали у периоду 1991-1995. на подручју Хрватске и бивше РСК. 
Међу несталима је 1.303 цивила, од чега 506 жена. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА