Најновије

ХРАНУ КОЈУ ТРЕБА ДА ЈЕДЕТЕ: Поштујте ових 8 правила и заштитите се од рака дебелог црева

Дијана Родригез је писац која је радила ексклузивно за HealthDay, са завидним искуством писања вести и прича везаних за здравље.

Воће и поврће штите од рака дебелог црева (Фото: pixabay.com)

Она је на писала о томе како према Америчком удружењу за истраживање и борбу против карцинома (АЦС) постоји чак 100.000 људи са дијагнозом рака дебелог црева сваке године. 
Док су неизбежни фактори ризика старост и генетика, над другим факторима свога здравља – неправилна исхрана, пушење, гојазност, физичка неактивност – можете преузети контролу. 

1. Избегавајте шницле и кобасице

Месне прерађевине, месне нареске, велике количине црвеног меса припремане у дубокој масноћи, једноставно, избегавајте. У студији објављеној у јануару 2014. године наводи се да сваких 100 грама црвеног меса дневно повећава ризик од карцинома дебелог црева за 14 одсто. „Ограничите се на и мање од пола килограма црвеног меса недељно, и потпуно избегавајте месне прерађевине попут сланине, кобасица и хот догова“, каже Линдзи Малоун, специјалиста клинике у Кливленду.

2. Бирајте само здраве масноће

Нису баш све масноће забрањене – бирајте незасићене, а избегавајте засићене масти. Полинезасићене масти вам, такође, могу помоћи у регулацији холестерола у крви, као и да побољшате здравље ћелија. Истраживање објављено у децембру 2013. године показало је да су засићене масти (обично животињског меса, црвеног меса, бутера) уско повезане са повећањем ризика од карцинома дебелог црева, док омега-3 масти и конзумирање рибљег меса умањује тај ризик за 12 одсто.

3. Једите доста воћа и поврћа

Како бисте спречили рак дебелог црева потребно је више од једне јабуке на дан. „Установљено је да конзумирањем воћа и поврћа можемо редуковати ризик од рака дебелог црева“, каже Малоун. Истраживање објављено у јануару 2014. године је показало да дијета богата воћем и поврћем умањује ризик од овог карцинома за 25 одсто. „Храна која обилује бојама је одличан почетак. Свака боја са собом носи одређене витамине и разне антиоксиданте који помажу у одржавању здравља ћелија“, додала је Малоун.

4. Потрудите се да на тањиру што чешће буду жуте и наранџасте намирнице

Свакодневна исхрана која редукује ризик од карцинома дебелог црева требало би да обилује, сликовито речено, жутим и наранџастим намирницама. „Студије показују да храна која садржи висок нивобета-каротена умањује ризик обољевања од карцинома“, каже др Ерин Палински-Вејд. Зато конзумирајте доста шаргарепе, батата (слатког кромпира), бундеве.

5. “Мршави” протеини су идеалан састојак ваше дијете

Америчко удружење за истраживање и борбу против карцинома показује да се 4 одсто свих карцинома код мушкараца а 7 одсто код жена појави услед гојазности. Зато, на пример, како би уносили више потребних протеина, немојте јести кожицу с пилетине, и унесите више ораха, семенки или пасуља у своју дијету, саветује Палински-Вејд. 

6. Намирнице богате влакнима поспешују целокупно здравље

Доктор Бурк сматра да намирнице богате влакнима свакако чине вашу дијету бољом, иако нису једина опција у борби против карцинома дебелог црева, и додаје како су „смеђи пиринач, воће, поврће, ораси, семенке, пасуљ, све је то изузетно добро за ваше здравље“. Малоун има своје фаворите: јабуке, крушке, шаргарепу, батат, броколи, овас, и црни пасуљ. „Студије које се баве укупном конзумацијом калорија по оброку показују како људи који једу салату или јабуку пре самог оброка имају тенденцију да поједу мање тог главног јела“, каже она, што свакако смањује опасност од гојазности узроковане преједањем.

7. Поставите себи границу до које пијете алкохолна пића

По које алкохолно пиће с времена на време није страшна ствар, али претеривање је један од фактора ризика за карцином дебелог црева. Студије показују како би у просеку мушкарци требало да се ограниче на две чаше алкохолног пића дневно, а жене на једну. 

8. Пажљиво припремајте храну

Важно је избегавати методе кувања које повећавају ризик од обољевања од канцера дебелог црева. „Пржена, посебно препржена меса садрже канцерогене материје“, каже Палински-Вејд, и додаје да „уколико се одлучите за роштиљ, избегавајте парчиће који су угљенисани или гарави, и покушајте да спремате с фолијом како би тако нешто свакако избегли“. 
„Такође, ако подгревате храну у микроталасној пећи, немојте то чинити док су намирнице у пластичној посуди, јер она може ослободити канцерогене материје, који би ишли право у оно што ћете појести. Водите рачуна о томе да ли је посуда у којој подгревате посуда која сме да се стави у микроталасну, пре свега“, додала је она. Извор: Стил

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА