Најновије

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР О АЛЕПУ? Да ли ће страни посматрачи ићи у Сирију?

ЊУJOРK - Чланице Савета безбедности УН постигле су договор о нацрту резолуциjе о посматрачима у Aлепу, након што jе француска узела у обзир примедбе Русиjе, а гласање би требало да буде одржано данас, jављаjу агенциjе.

Алепо (Фото: Јутјуб)

"Oчекуjемо да ће данас гласање о том тексту бити jедногласно", изjавила jе амбасадорка СAД при УН Саманта Пауер, навео jе AФП.
Руски амбасадор при УН Виталиj Чуркин рекао jе да мисли да имаjу добар текст.
"Договорили смо се да гласање буде уjутро (по америчком времену)", изjавио jе Чуркин после три сата преговора о компромисном решењу за нацрт резолуциjе, пренео jе Роjтерс.
Претходно jе француска поднела нацрт резолуциjе у коме се генерални секретар УН Бан Kи-мун позива да одмах распореди посматраче коjи би пратили евакуациjу цивила из опкољених делова Aлепа и да ли се поштуjе међународно право.
Русиjа jе, меjдутим, наjавила да ће ставити вето на таj нацрт уколико не буде измењен и поднела своj нацрт, према коме би за слање посматрача УН у таj град било потребно одобрење сириjске владе.
Чуркин jе долазећи на затворену седницу УН рекао да би слање посматрача да "лутаjу по рушевинама Aлепа" било позив на катастрофу.
У руском нацрту су били искључени било какви посматрачи УН током евакуациjе цивила из Aлепа.
Нацртом резолуциjе коjи су предложили Руси, генерални секретар УН се позива да осигура безбедност и друге аранжмане у "координациjи са заинтересованим странама", укључуjући сириjску владу коjа сада контролише источни део Aлепа како би се особљу УН омогућило да "прати услове у коjима се налазе цивили коjи остану у Aлепу у светлу међународног хуманитарног закона".
Дипломатски извори су током седнице AП-у рекли да чланице Савета безбедности разговараjу да ли jе могуће споjити ова два текста и после трочасовних преговора таj договор jе постигнут.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА