Најновије

УЉЕЗ МЕЂУ ПОЛИТИЧАРИМА: Са којим је то Србима Иса Мустафа у дослуху!

Узалуд је Марко Ђурић позвао Мирјану Јевтић да не прихвати нову функцију у влади Косова. Нова министарка локалне самоуправе у Приштини јуче је почела с радом наследивши на том месту смењеног Љубомира Марића и тако се оглушила о позив шефа Канцеларије Владе Србије за КиМ.

Постоји уљез међу политичарима (Фото: Синхуа)

И док се чека да се наредних дана поводом овог случаја званично огласи и Српска листа, како је то јуче најавио заменик косовског премијера Исе Мустафе Бранимир Стојановић, њен лидер Славко Симић убеђује јавност да су приче о поделама унутар српских политичких представника на Косову медијске спекулације. Симић у писаној изјави за Политику инсистира на томе да је сада већ бивши министар Марић, како је и Мустафа најављивао, одраније био виђен за разрешење због „лоше координације с локалним самоуправама на Космету”.
Одбијање Јевтићеве да се повинује Ђурићевом позиву многи су ипак склони да тумаче као тиху косовску битку СНС-а и Покрета социјалиста јер је донедавна заменица косовског министра за рад и социјалну заштиту кадар партије Александра Вулина, док је смењени Марић, пак, кадар Српске напредне странке, чији је Марко Ђурић потпредседник. Овај конфликт ПС-а и СНС-а, како кажу извори истог листа, вуче корене још од фебруара 2015. и разрешења Александра Јаблановића с функције министра у косовској влади.

Иса Мустафа (Фото: Јутјуб)

Међутим, Бранимир Стојановић, који је иначе и припадник СНС-а, инсистира да унутар СЛ нема подела „али има различитих мишљења, као и појединаца који су спремни да своје интересе ставе испред интереса српског народа”. Ђурић је заузео знатно оштрији став. Алудирајући на информацију да је Иса Мустафа напрасно разрешио Марића дужности уз „координацију и сугестије Српске листе”, шеф Канцеларије за КиМ је у изјави за „Вечерње новости” позвао политичке представнике Срба који су „зарад шаке власти, у име нашег народа учествовали заједно с Тачијем и Мустафом у смењивању легитимних српских представника”, да опозову ту одлуку.
Славко Симић, иначе кадар Покрета социјалиста, за наш лист тврди и да су посланици Српске листе желели да повере мандат Мирјани Јевтић јер су хтели да „у извршној власти први пут из српске заједнице на челу министарства буде жена”.
„Посланици СЛ нису желели продубљивање политичке кризе која је, очигледно, требала да се у овом случају наметне, јер наш примарни циљ је да се што пре крене са формирањем Заједнице српских општина. Желимо да препишемо енергију и рад нашег председника владе Александра Вучића и у привремене институције у Приштини. Због тога нас у Приштини и зову Вучићевим Србима и поносни смо на то”, каже Симић.
Ипак, извор близак СЛ каже да је равнотежа унутар српских представника на Космету нарушена пре више од годину и по дана. Тад је, наиме, Александар Јаблановић (којег је наводно у току свог руковођења Канцеларијом за КиМ форсирао председник ПС-а Александар Вулин), смењен с места министра у косовској влади задуженог за мањине и повратак. Два месеца касније, у априлу 2015, на то место долази напредњак Далибор Јевтић, који је и даље на тој функцији.
„Тако је нарушена равнотежа унутар СЛ у корист СНС-а, који је Јевтићевим именовањем стекао превласт у броју функционера. То је изазвало тензије у којима се може тражити узрок иницирања смене Љубомира Марића”, каже наш извор, додајући да би други мотив ПС-а за постављање свог кадра Мирјане Јевтић могла да буде жеља те партије да се што боље позиционира пред предстојеће изборе на Косову.
Незванично се може чути да су посланици ПС-а са Српске листе, међу којима је и њен председник Симић, покренули иницијативу да Иса Мустафа смени Марића. Они, иначе, имају четири мандата унутар СЛ, а напредњаци три, док остала четири посланичка места припадају мањим партијама.
Трзавице на линији СНС–ПС преливају се и на локал. Неколико дана пре Марићеве смене, одборници локалног парламента у Лепосавићу су упутили захтев за смену градоначелника те општине Драгана Јаблановића (такође кадра ПС и оца Александра Јаблановића). „Дупло дно” у овој причи крије се у чињеници да су градоначелници девет од укупно десет српских општина на Космету кадрови СНС-а. Изузетак је Лепосавић, у којем је смену градоначелника Драгана Јаблановића затражила одборничка већина предвођена СНС-ом. Они су свој захтев послали управо Марићу, који је требало да га проследи премијеру Иси Мустафи. Да ли се онда накнадна Марићева смена може протумачити као контраудар посланика ПС-а у Приштини који су стали у одбрану свог партијског колеге Драгана Јаблановића?
На то питање, као и на тврдње да он као градоначелник ужива подршку Исе Мустафе, први човек Лепосавића оштро реагује:
„Све су то празне приче. Случајност је да су тражили моју смену. Познато је да су се на мене окомили још пре неколико месеци и да је било питање дана када ће захтевати моје разрешење. А да сам привилегован, као што злонамерно појединци тврде, Мустафа би ми одобрио новац за пројекте у прошлој и овој години. Истина је и да Љубомир Марић, једини од осам министара у косовској влади, није желео да нам потпише меморандум за прошлу и анекс меморандума у овој години, и исплати нам новац који нам је следовао. Али, ја му то нисам замерио”, тврди Драган Јаблановић, градоначелник Лепосавића, општине из које иначе долазе сва четворица посланика ПС-а у СЛ. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА