Најновије

Аналитичари питају: Шта ће нам тенкови од Руса, кад имамо боље?!

Војни аналитичари слажу се у оцени да је набавка авиона Миг-29 из Русије најбоље решење за спас српске ловачке авијације. Међутим, они сматрају да је потпуно необјашњиво због чега ће бити набављено и по 30 тенкова Т-72 и оклопних аутомобила БРДМ-2, јер Војска Србије има таква и знатно боља средства у употреби и то у великом броју.

Илустрација (Фото: Правда)

Војни аналитичар Александар Радић оценио је да је набавка авиона Миг-29 потпуно разумљива и сврсисходна идеја, јер је постојећим авионима тог типа у Србији ресурс при крају и мораће да иду на ремонт, након чега би Србија остала без одбране ваздушног простора.  - Додуше, то не би био преседан јер смо због кризе око акумулатора већ имали ситуацију у којој није одржавано ловачко дежурство. Тада је то држава решила тако што је уложила велики напор да се то не објави у медијима а сада је то урађено на много бољи начин овом набавком - рекао је Радић.  Он је указао да Србија са четири тенковска батаљона тенкова М-84 и Т-72 има далеко више оруђа не само од земаља у окружењу него и од неких великих и јаких држава, попут Француске. 
- Поклону се у зубе не гледа али без више информација шта се жели са тим возилима не можемо доносити неки суд. Тенк Т-72 је инферионрији од југословенског М-84, који је и настао тако што је на тенку Т-72 изведена обухватна модернизација, пре свега у систему за управљање ватром и на мотору - рекао је Радић.  Кад је уопште било речи о најавама да ће у Србију доћи и по 30 тенкова Т-72 и возила БРДМ-2, Радић је рекао да му се чини да се до те одлуке вероватно стигло тако што је Русија видела чега има "у вишку" па одлучила да Србији донира средства са те листе.   Он је оценио да је можда било боље да се од донатора тражило нешто из домена артиљеријско-ракетне технике.
Некадашњег помоћника министра одбране И војног аналитичара, Бојана Димитријевића, потпуно је изненадила информација о набавци оклопне технике, конкретно тенкова Т-72 и извиђачких оклопних аутомобила БРДМ-2.  Он је оценио је да је набавка шест ловаца Миг-29 неспорна и поздравио ту одлуку као значајан допринос за Ратно ваздухопловство, али је додао да га је 
- Та средства су у нашој војсци у употреби од раније, а већина је повучена још 2006. године када су проглашена неперспективним. Тако да ми није јасно да ли је то део неког ширег аранжмана или премијер Србије није добио праву информацију о томе за шта би та средства могла да се користе - рекао је Димитријевић. Због чега се Шојгу захвалио Србији сазнајте ОВДЕ. Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА