Најновије

Предвиђање за 2017: Путин циља Балтик, Трамп стаје на црту Кини, моћ ИД паду

Како се 2016. ближи крају, геополитички метеж који се дешавао током године, може се рећи да најављује доста непредвидиво стање у међународним односима.

Трамп и Путин (Фото: Синхуа/Правда)

Сајт "Бизнис Инсајдер" нуди 10 могућих геополитичких догађаја који нас очекују у 2017:
Русија ће повући више провокативних потеза против балтичких држава, како би видели реакцију Трампа и остатка света
Како пише сајт Бизнис инсајдер, они очекују мешање Москве у многе друге међународне афере, посебно у Балтичким државама. Русија је померила нуклеарне ракете веома близу Пољске и Литваније у октобру, НАТО је одговорио постављањем трупа и тенкова у балтичким земљама.
Велике копнене снаге ће директно напасти Раку
Тренутна моћ Исламске државе је у паду и то се очекује и наредне године. Амерички војни лидери напомињу да ће требати још два до четири месеца док Мосул буде поптуно сигуран.
Ако град скроз "падне", напад на Раку је вероватнији наводи сајт.
Нови напади бомбаша самоубица из редова ИД
Терористичка група Исламска држава свакако неће мировати иако су доста уздрмани. "Бузнис Инсајдер" наводи како ће појачати своје пропагандне напоре како би нове регруте инспирисали за појединачне нападе широм света.
Асад ће остати на власти у Сирији
Након пада Алепа, Асад и његове иранске и руске присталице су зацементирале своју позицију у контролисању већине источне Сирије, наводи "Бизнис Инсајдер".
САД ће проверавати Кину
Недавна кинеска заплена подводног америчког дрона у водама Јужног кинеског мора захтева одговарајући одговор, пише "Бизнис Инсајдер".
Трампов тим је показао разноликост "алата" који би могли да искористе да се суоче са Кином и "преконтролишу" је. Етикетирање Кине као манипулаторе валуте, започињање трговинског рата са Пекингом, подржавање Тајвана, или чак појачање морских патрола око кинеских војних "комплекса" у Јужном кинеском мору.
Трамп неће поцепати ирански договор
Трамп се током своје председничке кампање енергично супротстављао договору са Ираном, али он највероватније неће, барем одмах, прећи на његово "цепање". У суштини, договор је многостран и Трамп не може да га раскине.
Уместо тога Трамп ће створити готово токсично окружење око улагања у Иран и користиће "меку моћ" да одврати америчке компаније као и савезнике од обогаћивање исламске републике.
ИД ће се у потпуности посветити друштвено-медијском присуству
До краја 2017. године, присуство џихадиста највероватније неће бити на било ком физичком простору, већ ће повећати своје присуство на друштвеним медијима и одржавати калифат у "онлајн животу".
Наставиће да привлаче екстремисте са чврстим исламским ставовима и израженом непријатељству према Западу, али Ирак и Сирија ће, како пише сајт, у већој мери да се ослободе од Исламске државе.
Трамп ће спречити Обамино отварање према Куби, али га ипак неће скроз поништити
Трамп је осудио Обамин договор са Хаваном, претећи да ће га поништити уколико Куба не пристане на бољи "договор".
Након смрти Кастра рекао је да се нада да ће "након дугогодишњег ужаса, диван кубански народ коначно да живи слободо што су и заслужили".
Гранични зид или ограда на америчко-мексичкој граници неће пуно учинити против заустављања протока дроге у САД
Како наводи сајт баријера неће пуно учинити зато што већина илегалних наркотика који се кријумчаре у САД нису транспоротвани на великим отвореним просторима, већ кроз тајне тунеле и уз помоћ других метода, попут комерцијалних возила или уз помоћ приватних грађана.
ФАРК побуњеничка група у Колумбији престаје да постоји, али ће се појавити неки стари проблеми
Колумбија је успела да постигне мировни споразум након пола века сукоба, а чланови побуњеничке групе су већ почели да мењају ФАРК у искључиво политичку партију.
Након потписивања нововг споразума крајем новембра, ФАРК побуњеници је требало да се преселе у 27 зона за демобилизацију и разоружање, али две недлеје након што је овај процес требало да почне, логори нису били у стању да их приме.
Високи комесар Ун за људска права је у саопштењу навео да постоји ограничен приступ води за пиће, здравственим услугама и електричној енергији.
Овакаво несигруно окружење у оквиру демобилизације може да наведе побуњенике да се врате својим илегалним активностима.
Овог месеца побуњеничка група је протерала пет команданата од којих су неки учествовали у трговини дрогом.
У међувремену, колумбијске криминалне групе се шире на подручјима које су побуњеници напустили, негде сарађујући са ФАРК-овим дисидентима.
Друга герилска група левичарска Националан ослободилачка армија, појачала је своје нападе желећи да преузме територије које ФАРК напушта. Кога турски медији оптужују за убиство руског амбасадора и зашто погледајте ОВДЕ. Извор: Бизнис инсајдер, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА