Најновије

ЧЕТИРИ ФАКТОРА: Шта Путину доноси следећа година?

Чини се да је 2016. година била година Владимира Путина. Трамп је победио, изгласан је Брегзит, а у Сирији је успео да истисне САД. Шта Путину доноси следећа година?

Путин (Фото: kremlin.ru)

Следећа година могла би да буде још боља по руског председника. Следе избори у Француској, Немачкој и можда Италији, а на њима би могли да победе странке и кандидати који имају далеко наклоњенији став према Путину него садашња гарнитура власти.
Јединство западних лидера о санкцијама Русији полако се топи док иствремно ОПЕК пристаје да смањи производњу нафте, што ће подићи цену "црног злата" од ког руска екомонија зависи.
Ипак, четири фактора дефинисаће 2017. годину за руског председника.

Шта ће САД урадити?

Трамп је непредвидљив, а са његовом победом на изборима и америчка политика је то постала. Ипак, не стоје сви републиканци уз Трампа. Многи од њих чак су позивали на истрагу против Русије због хаковања избора.
Иако Трамп делује као савезник Кремља, америчка политика је много већа и компликованија од Трампа.

НАТО и даље постоји

Друга ставка која би могла да поквари Путинова очекивања је мрежа војних савезника у Европи коју је НАТО изградио кроз билатералне односе.
Баш као што је Америка већа од Трампа, тако је и НАТО већ од Америке. Од анексије Крима пре две године, НАТО вежбе све чешће се планирају широм Европе. Слање војске на Балтик, Русија је окарактерисала као агресиван потез, а НАТО је готово истовремно активирао ракетни штит у Румунији и почео да гради други у Пољској.
Може се очекивати да ови потези остану камен спотицања и у будућим односима САД и Русије, ко год био председник.

Време Ангеле Меркел још није истекло

Меркелова је Путинов највећи критичар у Европи. Немачку следеће године очекују избори, а канцеларка, која је одлучила да се кандидује и четврти пут, већ је упозоравала на могуће нападе руских хакера. Иако је Меркелова под притиском и код куће и често на мети критика, тешко је очекивати да ће десница, која истина бележи раст, моћи да је победи. А док год је она на власти Путин има проблем.

Економија

Сенка која је надвијала руску економију током 2016. године, биће ту и 2017. Екомонија је у најмању руку трома, цене намирница расту, а Русија има и велики проблем са алкохолом и стопом смртности.
Знак потенцијалног опоравка је цена нафте, али Русија има хронични недостатак инвестиција, па се значајнији економски бум не може очекивати.
Представљен Путинов робот убица, зове се Саборац и уништава све око себе. О томе више читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА