Најновије

КИЈЕВУ НИШТА НИЈЕ УСПЕЛО! Руска војска побољшала положај дуж целе контакт линије

Положај Оружаних снага Русије у зони специјалне војне операције дуж готово целе контакт линије се побољшава, рекао је руски председник Владимир Путин.

„Скоро дуж целе контакт линије наше Оружане снаге, скромно речено, побољшавају свој положај. Скоро сви су у активној фази деловања“, рекао је руски лидер.

Руска групација у зони специјалне војне операције броји 617.000 људи, а дужина контакт линије је преко 2.000 километара, рекао је Путин.

Руски лидер је објаснио какво је стање у месту Кринки на левој обали Дњепра.

„Оружане снаге Украјине најавиле су контраофанзиву, нигде ништа им није успело. Последњи покушај је био да се пробију на леву обалу Дњепра и да обезбеде кретање у правцу Крима. На крају је Кијев концентрисао нападе артиљерије на уски део обале, а руска војна команда је одлучила да повуче људство у шумски појас да избегне губитке. Украјински војници су изашли на обалу, али су претрпели и трпе огромне губитке. Не знам ни зашто то раде. Они гурају свој народ у истребљење. Сами украјински војници тврде да је то 'пут у једном смеру'“, рекао је Путин.

Он је истакао да је украјинска упала у Кринкама упала у ватрени обруч, док руска војска трпи незнатне губитке.
„Наша војска тамо трпи санитарне губитке – два, три човека. Пре три дана је било шесторо рањених. Противник има на десетине погинулих", рекао је Путин.

Како је оценио, украјинске снаге тамо шаљу људство само из политичких разлога. По речима Путина, то може бити повезано с тим што украјинско руководство „иде и камчи“ новац на Западу за технику и муницију, а док то ради мора да покаже да има бар неке шансе за успех у такозваној контраофанзиви.

Запад је дао Украјини и више него што је обећао – ми смо све уништили

Запад је дао Украјини све што је обећао, чак и више од тога, али Оружане снаге Русије су од почетка контраофанзиве Кијева уништиле 747 тенкова и 2.300 оклопних возила, казао је Путин.

Мобилисани се одлично боре у зони руске војне операције, већ 14 њих је одликовано медаљама Хероја Русије, казао је Путин. У зони специјалне војне операције налази се 244.000 мобилисаних.

У Оружане снаге Русије до сада је примљено 486.000 добровољаца – број мушкараца који желе да штите Русију расте свакодневно. Стога неће бити другог таласа мобилизације, истакао је Путин. Планирано је да се у војску до краја године прими пола милиона добровољаца.

Како је додао, мир ће наступити када Русија оствари своје циљеве специјалне војне операције.

„Говоримо о неутралном статусу Украјине, денацификацији и демилитаризацији. У Кијеву су тврдили да тамо нема нациста, али када шеф кијевске администрације аплаудира бившем СС војнику, није ли то знак нацификације", пита се председник.

Што се тиче демилитаризације, Украјина добија доста наоружања, које ће ускоро почети да понестаје. Испоручили су Кијеву све што су западне земље обећале да ће испоручити, па чак и више. Међутим, руска војска наставља да успешно уништава ово оружје, нагласио је Путин.

Украјина скоро ништа не производи, све добијају бесплатно са Запада, али и то ће се једном завршити, додао је руски лидер.

Пошто Украјина не жели да се договори о демилитаризацији земље, Русија ће предузимати друге мере, укључујући војне, рекао је Путин.

Необуздана жеља НАТО да се приближи руским границама довела је до трагедија које сада преживљавамо, оценио је Путин.

Како је додао, Русија је била приморана да покрене специјалну војну операцију.

ПУТИН ГОВОРИ О ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА: Много је боље, али немамо увек довољно оружја

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА