Најновије

ВУЧИЋ СА ШРЕДЕРОМ: "И ако изгубим власт, Срби ће ценити шта смо урадили!"

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер разговарао је са премијером Србије Александром Вучићем и истакао његову поузданост и искреност.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Двојица политичара су похвалила рад један другог, а премијер Вучић је истакао да Шредера поштује и доживљава као “свог пријатеља и пријатеља Србије“.
- Реч јесте и о пријатељству, дуго се познајемо, водили смо дуге разговоре, мада припадамо различитим странкама и покретима. Гледам на наш однос као на пријатељство, зато што ценим поузадност, а Александар је поуздан, искрен и можете да се на то ослоните. Када каже "да", онда је то "да", а када каже "не", онда је то "не", а то су особине једног човека који се брине за стабилност у својој земљи, али и за развој и добро је што је то тако - навео је бивши немачки канцелар. 
Премијер Вучић је на то додао да је Шредер створио економски јаку Немачку, као и да је много времена посветио развоју односа са Србијом. 
- Ако будем неку траку остављао деци, то би била ова на којој се види како седим у студију са Герхардом Шредером. Он је легендарни немачки канцелар. Лично га поштујем и доживљавам као свог пријатеља и пријатеља Србије - рекао је Вучић. "Кад Путин и Ердоган имају проблем - зову Герхарда"
Премијер Србије је нагласио да Герхарда Шредера многи зову да помогне било где у свету, па тако и Путин и Ердоган. 
Вучић додаје да је јасно шта Шредер мисли о нашој земљи чим је другог дана Божића дошао овде. 
- Потребно је правити разлику између људског односа и интереса земаља. Александар је човек који у првом реду заступа интересе своје земље, па зато има и врло добре односе са мојом наследницом Ангелом Меркел, и хвала Богу да је тако. Ви мимо тога можете имати и личне односе, који су важни пре свега у кризним ситуацијама, када је важно да можете да разговарате. Али ни тада се интереси земље не занемарују. Вучић прави политику коју врло респектујем и без његових реформи, развој Србије који видимо у последње време се сигурно не би десио - рекао је Шредер. 
Бивши канцелар се осврнуо и на однос са руским председником Владимиром Путином, те истакао да су и даље добри пријатељи. 
- Добро је да се Александар Вучић јасно са својом Владом одлучио да се иде у Европу, без да се напусте контакти са Русијом. Мислим да је то условљено и историјом и важно је. Ако Европа изгуби тај добар однос са Русијом, а на путу су ка томе због санкција, онда то неће бити добро за Европу. Увек је ситуација била тешка када односи нису били добри и Александар врло добро зна да мора да буде оријентисан ка ЕУ, и то ради доследно, али истовремено има разумне односе са Москвом - истиче он. 
- Србија би као чланица ЕУ могла да игра важну улогу у односима са Русијом - каже Шредер. 
Вучић каже да се неколико пута састао са Шредером и консултовао се са њим о најразличитијим питањима. 
- Више пута сам консултовао Шредера, многи у Србији воле да кажу да су најумнији, а ја сам далеко од тога, зато сам пет или шест пута налазио са Шредером у Швајцарској, у Србији, било где, и разговарали смо о свему. Њега слушају директори највећих светских компанија. Важно за Србију је да имамо јасну политику, што није било раније. Некада су ишли у Москву и тамо говорили све добро о Русији, а све лоше у Европи, а онда оду у Вашингтон и Брисел и говоре лепо о Европи и Западу, а све лоше о Русији. Наша политика је таква да кажемо у Москви да смо на европском путу, али и у Вашингтону и Бриселу да кажемо да јесмо на том путу, али и да ми нећемо да уводимо санкције Русији - каже Вучић. 
Он додаје да је тачно да нас неки доживљавају као “мале Русе на Балкану“, а са друге стране као претерано европски оријентисане. 
- Када то изборите, онда постајете чвршћи, јачи, поштованији - каже Вучић. Како додаје, од Шредера је научио много.  - Учио сам од Герхарда, због њега је стопа незапослености пала са девет на испод пет одсто, а наше реформе су почеле новим Законом о раду - имали смо 25 одсто, а сада је испод 15. Доносили смо болне мере, а и Шредер је доносио законе који су пооштравали критеријуме за пензију. Консултовали смо се око свега, око позиционирања, око борбе за Србију, која није лака. Герхард је увек инсистирао на томе да када кренете у реформе, морате да чувате политичку стабилност, то сам научио од њега - навео је Вучић.  Шредер каже да “болне реформе“ ни у Немачкој нису лако прихваћене.  - То и Александар тачно зна, да оно што мора да ради у интересу Србије, неће увек наићи на позитиван одјек. Политичко вођство једне земље мора да зна да, како би се спровели кораци да би се отклониле невоље, не можете људима увек дати оно што желе. То је нешто морате да учините. Против моје агенде за 2010. су били многи, али сам им рекао да то морамо да спроведемо, како бисмо остварили то да би свима било боље. Стекао сам утисак да се Србија налази управо у тој ситуацији и да је Александар човек, који људима објашњава шта мора да се уради, како би се омогућили развој и стабилност. Зато ја спадам у оне који сматрају да то јесте нешто чему се треба дивити - наводи он.  Каже да после “сушног периода“ следе отпори и у властитој странци и да је потребно људе уверити да је то исправан пут.  - Постоји и временска празнина - постоји тренутак избора, а затим и резултати који дођу за две или пет година, који се тек тада виде. Током те празнине политичар просто може да падне у провалију. Он није пао, јер људи имају поверења у њега у Србији, а ја тај проблем јесам имао. Људи у Србији разумеју да он ради оно што је неопходно и због тога имају поверења у њега - наглашава Шредер.  Вучић на то додаје да је Шредер изгубио изборе за нијансу, али га и даље сви невероватно цене јер је творац “немачког чуда“. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА