Најновије

Железњак: Руски хуманитарци у Србији немају дипломатски имунитет а НАТО има, то је важно питање за Москву!

Заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије за међународну сарадњу Сергеј Железњак изјавио је да је Руско-српски хуманитарни центар у Нишу битно питање у односима две земље, а да је за Руску Федерацију веома важно питање статуса руских хуманитараца у Србији.

Сергеј Железњак (Фото: Јутјуб)

- Војници НАТО-а имају дипломатски имунитет у Србији, а то су војници који су бомбардовали Србију, док наши спасиоци који никада нису бомбардовали и који су само спасавали људе - немају овакав статус - рекао је Железњак.

Он је подсетио на то да су припадници хуманитарног центра очистили велика подручја од мина, као и спасили на хиљаде живота у пожарима који су задесили Србију и истакао да ће Центар у Нишу наставити да развија своју хуманитарну мисију, без обзира на статус својих радника.
На конференцији за новинаре после састанка са председником Српског сабора "Заветници" Стефаном Стаменковским, Железњак је рекао да ће Русија радити све што треба да би грађани Републике Српске и сама Република Српска осетили да ће њихова права бити заштићена.

Железњак је оценио да у овом тренутку "јачање безбедности Србије добро утиче на безбедност на Балкану и такође на безбедност становништва које живи у Републици Српској". - Снажна Србија у друштву са Русијом је моћан гарант за неке главе које не мисле добро државама региона. Уверен сам да ћемо радити све што треба да би се и грађани Србије и грађани Републике Српске и у другим земљама региона осећали безбедно - рекао је Железњак.

Он је навео да се Русија никада не меша у унутрашње ствари суверених држава, али да, како је напоменуо, "свако решење дефинише даљи развој односа земаља".

Дефинисати став према НАТО

- Србији предстоји кампања за председничке изборе и веома је битно да све политичке снаге дефинишу став према НАТО-у, Русији и Европској унији да би Срби знали ко има какав став. У условима савремених информација, и ми у Русији такође ћемо знати ко има какав став - поручио је Железњак. Он је поздравио рад на формирању Балканског савеза војно неутралних земаља и закључио да је војно неутралан Балкан главни пут да се сачува мир у региону. Железњак је оценио да су односи на Балкану такви да је одлуке, попут уласка у војни савез какав је НАТО, најбоље доносити на основу одлуке грађана тих земаља.

Он је истакао да је Србија добар пример у очувању националних интереса и војне неутралности и указао да су војна неутралност и јачање одбрамбених могућности - темељ који консолидује српско друштво. Изразивши уверење да постоје велики потенцијали за даљи развој сарадње две земље, Железњак је истакао да су Русија и Србија истомишљеници у свим областима, деле заједничке вредности, вишевековну историју, али и садашњост.

Подршка Србима на свим нивоима

Он је оценио да су у различитим земљама Балкана "уништена права Срба, забрањено изражавање на српском језику и очување верских вредности". - То је неприхватљиво у 21. веку и ми ћемо пружити подршку правима Срба на свим нивоима - рекао је Железњак. Функционер Јединствене Русије јуче је био гост Српске напредне странке, а данас се састао и са председником СНП ненадом Поповићем. Погледајте ОВДЕ шта је Железњак поручио властима Црне Горе у вези НАТО-а! Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА