Најновије

ЕВО ШТА ЏИХАДИСТИ СПРЕМАЈУ ЗА ЕВРОПУ: Два циља и две мете

Након прошлогодишњег напада у камионом у Берлину, Исламска држава пожурила је да каже да преуземе одговорност за напад. То је био случај и са свим другим нападаима у Европи, попут оних у Француској. Због чега су баш Немачка и Француска тако битне за џихадисте ИД? И због чега су баш те две земље начешће мета напада? Одговор на та питања можда даје и одговор шта је то што Исламска држава жели да постигне у Европи.

Зло никад не спава (Фото: Јутјуб)

Двоструки циљ

Серија напада ИД на тлу Европе почела је 24. маја 2014. године када је у Мехди Немоуче убио четворо људи у Јеврејском музеју у Бриселу. Овај напад догодио се више од годину дана након проглашења Исламске државе и месец дана пре него што је Абу Бакр ал Багдади прогласио калифат у сиријском граду Рака. Можда још важније, напад се догодио пре него што је мешународна коалиција предвођена САД почела да бомбардује позиције џихадиста у Ираку у августу 2014. године, и месец дана касније у Сирији.
Ова хронологија догађаја важна је из више разлога. Најчешће ИД тврди да су напади у Европи одмазда за ваздушне нападе на територије који они контролишу на Блиском истоку. Понављање те мантре иде у прилог џихадистичкој пропаганди, иако је јасно да то није разлог. Најбољи пример је напад на бриселски аеродром у марту прошле године. Тада Белгије није била део анти-ИД војне кампање. За Исламску државу, Европа је потенцијални извор нових регрута. Напади имају за циљ да створе унитрашњи сукоб и социјалну напетост у нади да ће се већи број младих муслимана (и понека жена) придружити Исламској држави у Сирији и Ираку. Можда још важније, циљ је да се покаже иб угрози демократија, европска алтернатива калифату. Две главне мете су Француска и Немачка. Француска, јер са највећом муслиманском и јеврејском популацијом на континенту, показује да, упркос проблемима, те заједнице могу да живе једна поред друге у миру. Немачку метом чини њена политика оптворених врата, односно великодушно приихватање избеглица из Сирије и Ирака, које џихадисти оптужују да су бежањем "издали прави пут калифата".

Немачки џихадисти

Прошлогодишњи напади у Француској јансо су показали колико су дубоки корени ИД у Француској, мада су џихадисти покушали да рашире свој утицај и у Немачкој. Најмање 800 људи отишло је из те земље да би се придружило џихадистима. Верује се да је вођа немачких џихадиста Мохамед Махмуд, рођен у Аустрији. Пре него што је почео да бави џихадистичком пропагандом, исто радио је у ал Каиди. Верује се да је у Сирији и Ираку погинуло око 190 џихадиста из Немачке, од чега 14 у самоубилачком нападу. У нападима у Француској и Белгији, Исламска држава углавном се ослањала на повратнике из Ирака и Сирије, док су у Немачкој нападе углавном изводиле избеглице. Има смисла што се ИД одлучила на такву тактику у Немачкој. Тиме поткопавају политику Ангеле Меркел према избеглицама. Ипак, у њиховим редовима влада велико незадовољство што не успевају да изазову нападе са тако великим бројем жртава као што је то био случај у Француској. Највећи пораз за немачке џихадисте догодио се у октобру када је сиријски џихадиста Џабер ал-Бакр, за код медији наводе да је планирао нападе на аеродром у Берлину, ухапшен по пријави троје избеглица из Сирије. Немачке власти промовисале су као позитиван пример своје политике.

Циљ су можда ипак испунили

Џихадистима Исламске државе иде на руку то што је Алепо преузео Асад са својим савезницима. Да би повратио град, Асад је сву своју војну моћ сконцентрисап у Алепо, што је ИД искористила да му иза леђа поврати Палмиру. Такође, победу Асада, Русије и Ирана, џихадисти користе и за своју пропаганду позивајући муслимане да се придруже њима када већ западна коалиција није била способна да сачува град. Терор џихадиста у Европи могао би да траје док Рака не падне. Незванична престоница калифата, уједно је и оперативни центар из ког све креће према Европи. Да видите каква апокалипса чека Европску унију, погледајте ОВДЕ. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА