Најновије

НИКОЛИЋ НАДИГРАО ВУЧИЋА: Које су му опције пред изборе?

Томислав Николић ставио је Александра Вучића пред свршен чин - или да га подржи у трци за председника или да нађе кандидата који ће да победи и њега и опозицију.

Томислав Николић (Фото: Синхуа)

Николић и Вучић, политички отац и син, на председничким изборима један против другога? Звучи потпуно нереално и то је сасвим сигурно последња опција о којој размишљају.
Ипак, треба ли је у потпуности искључити, поготово ако се знају намере актуелног председника који жели да се кандидује на предстојећим изборима? Одговор из СНС-а још није добио, а судећи по изјави Вучића, неће га бити ни до Божића, до када је Николић јавно орочио обелодањивање своје кандидатуре.
- Нама се не жури. Име кандидата објавићемо кроз два до три месеца - изјавио је лидер напредњака само сат времена пошто је председник Србије обећао да ће до 7. јануара објавити своје планове. Вагања и размишљања Вучића, стално одлагање приче о председничким изборима Николићу сасвим сигурно не одговара. Бобан Стојановић, сарадник на ФПН-у, наводи да је очигледно да је актуелном председнику доста чекања, а његов последњи потез види као притисак на премијера. - На тај начин послао је поруку Вучићу да жели да се активирају разговори о кандидату СНС за председника. Верујем да Вучић има озбиљну дилему да ли да Николић буде његов кандидат, јер је свестан да тако може да изгуби изборе - сматра Стојановић. Аналитичари кажу да је актуелни председник и даље најозбиљнији кандидат СНС, али да не треба искључити опцију у којој ће се Вучић борити за функцију председника државе. - Та опција је најсигурнија за победу. Али не верујем да ће у том случају његов противкандидат бити Николић. То би било погубно за његову политичку будућност, али и за самог Вучића, који би изгубио део бирачког тела СНС-а. Међутим, уколико напредњаци кандидују Зорану Михајловић или Николу Селаковића, уверен сам да ће се Николић кандидовати. Ако ништа, онда због повређене сујете - закључује Стојановић. Да је мало вероватно да Вучић не подржи актуелног председника, сматра и Ђорђе Вуковић из Цесида. - Јасно је да између њих повремено има размимоилажења, али то не значи потпуни разлаз. Верујем да ће они сабрати плусеве и минусе и закључити да је најбоље да се кандидује Николић. Могуће је да Николић до Божића објави кандидатуру, а да је месец дана касније подрже напредњаци - каже Вуковић. Он додаје да је најавом кандидовања председник послао поруку Вучићу "или ме кандидуј или нађи кандидата који ће победити и мене и опозицију". - А Вучић воли да се његова реч поштује и зато му је и одговорио да ће име кандидата објавити за два до три месеца - закључује Вуковић. Драгомир Анђелковић, аналитичар близак СНС-у, сматра да "Николић није кандидат који смета Вучићу, већ кандидат који може да изгуби". - Није функција председника толико битна јер нема велика овлашћења, али је Вучићу важно да његов кандидат победи јер би у супротном то био увод у губитак власти - истиче Анђелковић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА