Најновије

СТРАТФОР: Распад ЕУ се наставља, после ИД-а долази Ал Каида!

Америчка агенција Стратфор предвиђа да ће у 2017. бити разбијена ИД, али да ће се поново активирати Ал Каида.

Збогом, Европо! (Фото: Pixabay)

Такође, очекује се да ће САД заоштрити односе с Кином, а побољшати сарадњу с Русијом, те да ће се разградња Европске уније наставити.
Старење популације у развијеном свету, технолошке иновације које гасе радна места, подизање кинеске привреде и супституција увоза те земље домаћим производима неки су од фактора који ће драматично и трајно утицати на глобалну економију и обликовање светског поретка не само у 2017, већ и у наредним деценијама. 
У најновијоем предвиђању светских кретања за 2017. годину, ова приватна америчка обавештајна компанија износи став да су нереална обећања новоизабраног председника САД Доналда Трампа о повлачењу земље из мултилатералних трговинских споразума и обавеза у иностранству зарад јачања конкурентности домаће економије. 
- Ревизија трговинских односа са светом на начин како то планира да уради Вашингтон могла је да се изведе пре неколико деценија. Али,то није изводљиво у садашњем глобалном поретку који еволуира, где је присутан брз технолошки напредак у производњи и где су економије, велике и мале, чврсто међусобно везане глобалним добављачким ланцима - наводи се.
То значи, како се наводи, да САД неће моћи да спроведу свеобухватне и нагле промене Северноамеричког споразума о слободној трговини (НАФТА). У ствари, чак и ако се репрограмира тај трговински споразум, земље Северне Америке ће и даље имати чвршће трговинске односе дугорочно, процењује Стратфор. 
Аналитичари Стратфора, међутим, сматрају да ће САД имати више простора за селективно наметање трговинских баријера према Кини, посебно у сектору металске индустрије, те процењују да ће се ризик од нарастања трговинских чарки са Пекингом осетити надалеко и нашироко. 
- Спремност Вашингтона да доведе у питање политику 'једне Кине', коју је усвојио како би извукао трговинске уступке од Кине - доћи ће на наплату: Пекинг ће повући своје трговинске и безбедносне полуге што ће неминовно увући САД у пацифички театар - упозорава Стратфор, алудирајући на улазак САД у Други светски рат биткама на Пацифику. 
Предстојећа година ће, како пише у анализи, бити критична за Европу. 
- Избори у носећим стубовима Европске уније - Француској и Немачкој - као и могући избори у трећој по величини економији еврозоне - Италији - имаће утицај на њихове међусобне односе а угрозиће чак и опстанак еврозоне - предвиђа Стратфор. 
Агенција подсећа на своје предвиђање које износи већ годинама о томе да ће ЕУ временом распасти, те наводи да је питање у 2017. години само у којој мери ће предстојећи избори у појединим земљама убрзати дезинтеграцију. 
Без обзира на то да ли на изборима 2017. победе умерене или екстремистичке снаге, Стратфор сматра да ће Европа и даље срљати ка распаду на регионалне блокове. 
Европске поделе ће, како додаје, представљати "златну шансу" за Русе, који ће у 2017. имати прилику да сломе европско јединство према санкцијама и који ће имати више простора за консолидацију утицаја у својим пограничним областима. 
- Трампова администрација ће такође можда бити склона ублажавању санкција и одређеној сарадњи у Сирији пошто покушава да ублажи сукоб са Москвом, али ће помирење наићи и на неке ограничавајуће факторе - пише Стратфор, убрајајући у те факторе даље јачање руских одбрамбених снага и настојања Вашингтона да обузда експанзију руског утицаја. 
Мировни споразум у Сирији ће, прогнозира агенција, и даље бити недостижан, Русија ће имати блиске односе са Техераном, док ће се америчко-ирански односи погоршати. 
Ирански нуклеарни споразум ће бити "на испиту", јер Иран улази у изборну годину, а и долазећа америчка влада, како констатује, има много тврђи приступ према тој земљи, али ће заједнички интереси одржати оквире тог споразума на снази. 
- Надметање између Ирана и Турске ће у међувремену ескалирати у северној Сирији и северном Ираку. Турска ће се фокусирати на успостављање своје сфере утицаја и сузбијање курдског сепаратизма, док ће Иран настојати да одбрани своју сферу утицаја - наводи се.
Пошто војне операције разбију ИД у 2017, следи јагма за територијом, ресурсима и интензивирањем утицаја међу локалним и регионалним играчима, пише Стратфор и прогнозира да како ИД буде војно слабила, тако ће ангажовати побуњенике, примењивати терористичке тактике и подстицати мноштво нових напада у иностранству. 
- ИД није једина џихадистичка група због које треба бринути. Мада је ИД у фокусу, Ал Каида у тишини обнавља своје редове у подручјима као што су северна Африка и Арапско полуострво и та ће групација вероватно бити активнија у 2017. години - прогнозира америчка агенција Стратфор. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА