Најновије

СКОТ: Види се мешање Русије у политику на Балкану

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат изјавио је да се на Балкану виде кораци мешања Русије у политику.

Кајл Скот (Фото: Јутјуб)

Он је као пример навео Црну Гору где Русија, како је рекао, покушава да дестабилизује земљу, јер не подржава њену политику.
- У овом региону сада видимо кораке којима се Русија меша у политички процес, на страни оних који се противе проширењу НАТО-а, а све више видимо, као у случају Црне Горе, да Русија предузима друга средства како би дестабилизовала земљу чију политику не подржава - рекао је Скот. 
Он је оценио да је Русија једина земља на свету која изгледа сматра да су "слабост и нестабилност у суседству у њеном интересу" и која се у том смислу и понаша. 
Према његовим речима, Русија је проширење НАТО-а дефинисала као претњу Русији, а реч је заправо о реакцији земаља у суседству Русије које у НАТО-у траже сигурност и безбедност, јер Русију доживљавају као агресивну и наметљиву. 
- Такође смо видели да је Русија недавно и проширење ЕУ дефинисала као претњу. То смо јасно видели у Украјини - рекао је Скот.
Амбасадор Кајл Скот оценио је да има снажне радне односе са премијером Србије Александром Вучићем, као и са свим министрима у влади, јер деле исти интерес, а то је стабилна Србија која напредује у реформама, бележи раст и напредује ка чланству у Европску унију. 
Упитан да ли је ниво поверења између њега и српских званичника сада нижи, пошто је критикован за мешање у унутрашње ствари Србије, Скот је одговорио да има снажне радне односе не само са премијером Вучићем већ и са свим министрима, укључујући и оне који су критиковали неке његове коментаре. 
- Сви ми имамо своје улоге. Моја улога је да подржавам америчке интересе и представљам америчке вредности. Улога српских политичких лидера је да подржавају Србију и српске интересе, што они и чине на начин за који мисле да је најбољи. Међутим, мислим да имамо исти интерес, а то је Србија која је стабилна, која напредује у реформама, која бележи раст и напредује ка чланству у ЕУ - рекао је Скот. 
Према његовим речима, сведоци смо макроекономске стабилизације у Србији, као и раста који је изнад норме у Европи. 
- Све су то позитивни кораци, али пред Србијом је дуг пут и мислим да она треба да настави са реформама ка модернизацији економије, хармонизацији прописа са правом ЕУ и САД ће учинити све што могу да је подрже - каже амбасадор. 
На питање да ли је безбедносна ситуација у Србији погоршана после проналажења оружја у близини куће премијера, амбасадор је рекао да је стабилност у овом региону увек разлог за бригу, али да му о овом случају нису познати детаљи. 
- То је на премијеру и службама безбедности које, сигуран сам, о томе знају много више од мене - закључио је Скот. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА