Најновије

"Грађански рат у Сирији је готов, на потезу Руси и САД"

Грађански рат у Сирији је завршен, сада само треба прекинути борбе у преосталим “џеповима“, пише бивши амбасадор САД у Хрватској Питер Галбрајт.

Сиријска војска (Фото: САНА)

Како се наводи у тексту за Њујорк тајмс, снаге лојалне председнику Башару ел Асаду су уз помоћ Русије, Ирана, шиитских милиција и Хезболаха на корак од преузимања Алепа, некада највећег града у Сирији, а остаје им и да нападну остатке побуњеничких групација, углавном око северног града Идлиба.
- Иако је Иран највећи савезник Асада, његов режим сада треба да дозволи руским ваздушним снагама да заврше започето и да помогну у преузимању насељеног запада државе. Асадов режим је превагнуо кроз тактику ширења бруталности, коришћењем барел бомби, изгладњивањем, гађањем болница, коришћењем хемијског оружја, али је превагнуо - наводи се у тексту. 
Истиче се и да је америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер покушала да укаже на ратне злочине, али то није и неће променити ситуацију на терену. 
- Постоји апсолутно контрапродуктивна идеја коју су фаворизовале америчке елите из обе партије, укључујући и Била Клинтона, Мадлен Олбрајт, Џорџа Буша, да треба давати војну помоћ умереној сиријској опозицији. Таква помоћ не може да промени исход рата, само може да доведе до већег броја мртвих. Иако је исход јасан, веома је важно како се рат завршава. САД има интерес да резултат буде повратак Сиријаца својим кућама, тотални распад Исламске државе и других екстремиста, осигуравање сиријских Курда... То се може учинити само уз пуну колаборацију са Русима, који су омогућили Асаду да победи у рату. Срећом, Руси деле већину америчких циљева, чак и ако то Асаду не одговара - додаје се. 
Према наводима Галбрајта, САД и Русија морају да почну преговоре о ономе што би окончало сукобе између режима и умерене опозиције. 
- Услови морају да буду амнестија побуњеника, права избеглицама да се врате и једнак приступ програмима реконструкције. То би могло да укљући и обећања за базичне политичке слободе, међународни мониторинг и уклањање садашње сиријске администрације, не укључујући Асада, одговорне за најтеже злочине. Руси имају добар однос са сиријском владом, која жели подршку Москве у “чишћењу“. Однос Вашингтона и Дамаска није толико добар, тако да ће морати да убеде неисламистичку опозицију да преговара о предаји, пре него дође до тоталног уништења. На крају, САД ће морати да дају дугорочне гаранције сиријским Курдима да их Асад неће напасти - истиче Галбрајт. 
Он у тексту закључује да је изабрани председник САД Доналд Трамп рекао да има намеру да ради са Русима и Асадом у покушају да се уништи Исламска држава и да би идеално било да Вашингтон контактира Москву и пре него што ексцентрични милијардер ступи на нову дужност. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА