Најновије

Европска унија на стакленим ногама: Чешка ће следити Британију ако се одлучи за излазак из ЕУ

ЛОНДОН - Чешка би могла да следи Велику Британију ако се на референдуму о ЕУ Британци изјасне за излазак, рекао је премијер Чешке Бохуслав Соботка.
ЕУ на стакленим ногама (Фото: Pixabay)

ЕУ на стакленим ногама (Фото: Pixabay)

Овом изјавом повећава се страх од домино ефекта, пише британски "Телеграф". Соботка је рекао да би могло доћи до "чегзита", земље која је у ЕУ примљена 2004. године. Одлука Брисела да бројне чланице ЕУ присили на прихватање квота о избеглицама у многим је земљама изазвала бес. Три петине Чеха у анкети спроведеној у октобру 2015. рекло је да нису задовољни Европском унијом, а чак 62 одсто да би гласало за излазак на евентуалном референдуму. "Уколико Британија напусти ЕУ, сличне дебате можемо очекивати кроз неколико година", рекао је Соботка. Додао је како би излазак Чешке могао изазвати бројне економске и безбедносне проблеме и поново ојачати утицај Русије. Такав поступак, рекао је чешки премијер, представљао би "апсолутну негацију догађаја након 1989. године" када је Чехословачка одбацила Совјетски савез. Управо због бројних криза многи управо 2016. годину сматрају кључном годином која ће показати каква је будућност европског пројекта. С друге стране, придруживање Европској унији више није "сан какав је био у прошлости" за балканске земље, рекао је премијер Србије Александар Вучић. "Европска унија изгубила је своју магичну моћ. Желимо да се придружимо, али то није више сан какав је био раније. Кад 50% Британаца каже да жели изаћи, то оставља ефект", рекао је Вучић у Лондону, преноси британски "Телеграф".
Прочитајте још:Русија форсирано спрема одговор на амерички Муњевити глобални ударЕРДОГАНОВ ПЛАН: Исламско царство или Армагедон
Извор: Б92, index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА