Најновије

АЈВАР И ЋЕВАПИ "ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕШ": Ово је српска кухиња на Џејми Оливеров начин (РЕЦЕПТ)

Легендарни британски кувар Џејми Оливер недавно је изумео сопствени рецепт за прављење познатих српских специјалитета - ћевапа и ајвара. Уверен у то да у српској кухињи постоје специјалитети "прсте да полижеш", одлучио је да направи таква два.
Џејми Оливер (фото: Јутјуб принтскрин)

Џејми Оливер (фото: Јутјуб принтскрин)

Џејми напомиње да Срби поштују традицију и да су једни од ретких који имају три главна оброка дневно. Он је такође истакао да је свињетина, говедина, пилетина, телетина и још многи, омиљена храна у Србији. "Ако вам долази друштво у госте, ћевапи и ајвар су идеални за послужење", као увод у причу написао је Џејми на свом званичном сајту. Ћевапи а ла Џејми За спремање српских специјалитета, ставио је списак неопходних намирница: 750 г млевеног говеђег меса 400 г свињског меса 4 чена белог лука 2 кашичице соде бикарбоне 1 кашичица слатке димљене паприке 1 јаје 150 мл киселе воде маслиново уље 6 црвених папричица 2 плава патлиџана 1 веза свежег першуна 2 лимуна 1 главица црног лука павлака црвене паприке за ајвар лепиње "Ставите млевену говедину и свињетину у велику посуду, а затим очистите и додајте 4 чена белог лука. Преко поспите соду бикарбону и кашичицу димљене паприке. Додајте и јаја, па рукама (НЕ ЕСЦАЈГОМ!) мешајте све додате састојке у тој посуди. Затим, додајте киселу воду онолико колико је потребно да се добије полугуста смеса. Добијену смесу (месо) поделити у 10 до 12 комада, сваки обликујући као кобасицу (дужина 10 цм, пречник 2 цм). Ако правите роштиљ одмах, комаде млевеног меса слободно ставите на тиху ватру, а ћете их касније пећи, ставите добијене ћевапе у лепињу па у фрижидер да одстоји до првог спремања. Ајвар а ла Џејми За спремање ајвара, црвене паприке и плави патлиџан, заједно са неољуштеним белим луком, ставите у рерну да се пече на 230 степени Целзијуса неких 30-40 минута. Када увидите да они полако постају црни (као загорели), окрените их на другу страну. Када се печење у рерни заврши, паприке и плави патлиџан ставите у посуду, прекријте кухињском фолијом и оставите тако 20-ак минута. Након што се охлади, очисите испечене паприке и патлиџан и исецкајте их и додајте исецкан бели лук и першун. Све то заједно помешајте и зачините морском соли, бибером, соком једног лимуна. Све још једном добро помешајте и оставите мало да одстоји. Ради естетике, оно што вам је остало од першуна ставите на врх смесе од ајвара и спремно је за послужење".
Прочитајте још:
Извор: Правда
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА